KTÜ Farabi Hastanesi Acil Servise 2020-2021 yılları arasında başvuran travmatik yaralanmalı 18 yaş ve üzeri kadın olguların değerlendirilmesi
Evaluation of female patients aged 18 years and over with traumatic injuries admitted to KTÜ Farabi Hospital Emergency Department between 2020-2021
- Tez No: 844492
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Travmatik yaralanma, Kadına Yönelik Şiddet, Adli Tıp, Traumatic Injury, Violence Against Women, Forensic Medicine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: Travma yaralanmaları ile ilgili yapılan çeşitli çalışmalar, travma orjininin cinsiyetler arası farklılık gösterdiğini göstermiştir. Çalışmamızda; KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisine 2020-2021 yılları arasında başvuruda bulunan 18 yaş ve üzeri travmatik kadın olguları, yaş, travma orjini, yaralanmanın kim tarafından gerçekleştirildiği, yaralanmanın gerçekleştiği mekan, yaralanmanın gerçekleştiği mevsim, yaralanan anatomik vücut bölgesi incelenerek, travma sonucu gerçekleşen yaralanma olgularında morbidite ve mortalite düzeyleri, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel tanımlayıcı bir çalışma özelliği taşımakta olup, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisi'ne 2020-2021 yılları arasında başvuruda bulunan 18 yaş ve üzeri kadın olguların dosyalarının elektronik ve fiziki ortamda geriye dönük olarak incelenmesi ile yapılmıştır. Bulgular: Travma sonucu başvuruda bulunan 243 hastadan 66 hastanın (%27,2) 18-29 yaş aralığında, 51 hastanın (%21) 30-39 yaş aralığında, 29 hastanın (%11,9) 40-49 yaş aralığında, 37 hastanın (%15,2) 50-59 yaş aralığında, 29 hastanın (%11,9) 60-69 yaş aralığında, 21 hastanın (%8,6) 70-79 yaş aralığında olduğu, travma orjini olarak 86 olguda (%35,4) darbın ilk sırada geldiği, 58 olgunun (%23,9) düşme ve 42 olgunun (%17,3) yanık ile takip ettiği görüldü. Darp olgularının %91,9 oranında künt travma şeklinde gerçekleştiği, 18-49 yaş aralığında en sık karşılaşılan travma sebebi olduğu, en sık ev içerisinde ve eş konumundaki kişiler tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. Progres açısından yapılan incelemede en sık acil serviste müdahale uygulandığı saptandı. Sonuç: 18 yaş ve üzeri kadın olgularda en sık travma orjini olarak görülen darp yaralanmaları başta olmak üzere tüm travma orjinleri ve kadına yönelik şiddet olguları, adli tıbbi bakımdan incelenmesi gereken bir durumdur. Travmaları ve şiddeti önleyen faktörler ve oluşmasına zemin hazırlayan risk faktörleri incelenmeli, adli travmatik yaralanma olgularında sağlık çalışanları üzerinde farkındalık oluşturularak adli bildirim yükümlülükleri unutmamak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Various studies on trauma injuries have shown that the origin of trauma differs between genders. In our study, we aimed to raise awareness about morbidity and mortality levels in cases of traumatic injuries and violence against women by examining the age, trauma origin, by whom the injury was inflicted, the place where the injury occurred, the season when the injury occurred, and the injured anatomical body region by examining the traumatic female cases aged 18 years and over who applied to KTU Medical Faculty Farabi Hospital Emergency Department between 2020-2021. Material and Method: The study is a cross-sectional descriptive study and was conducted by retrospectively examining the files of female patients aged 18 years and over who applied to the Emergency Department of KTU Medical Faculty Farabi Hospital between 2020 and 2021 in electronic and physical environment. Results: Of the 243 patients admitted as a result of trauma, 66 patients (27.2%) were between 18-29 years of age, 51 patients (21%) were between 30-39 years of age, 29 patients (11.9%) were between 40-49 years of age, 37 patients (15.2%) were between 50-59 years of age, 29 patients (11%) were between 50-59 years of age, and 29 patients (11%) were between 50-59 years of age, 9% of the patients were in the age range of 60-69 years, 21 patients (8.6%) were in the age range of 70-79 years, and the most common cause of trauma in 86 patients (35.4%) was blunt trauma, followed by falls in 58 patients (23.9%) and burns in 42 patients (17.3%). It was determined that 91.9% of the cases were blunt trauma, the most common cause of trauma in the age range of 18-49 years, and the most common trauma was inflicted at home and by spouses. When analysed in terms of progression, it was determined that the most common intervention was performed in the emergency department. Conclusion: In female patients aged 18 years and older, all trauma origins, especially assault injuries, which are the most common trauma origin, and cases of violence against women are a situation that should be examined forensically. Factors that prevent traumas and violence and risk factors that pave the way for their occurrence should be examined, awareness should be raised on healthcare professionals in cases of forensic traumatic injuries and forensic reporting obligations should not be forgotten.