İzmir ilinde bulunan müze temalarının müzecilik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of museums in Izmir city, on the aspect of museology
- Tez No: 844599
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji Müzeleri, Tarih, Sanat Tarihi ve Etnografya Müzeleri, Müze Anıtları, Atatürk ve Türk Büyükleri Müzeleri, Müze Evleri, Askeri Müze, Deniz Müzesi, Devlet Demir Yolu Müzesi, Polis Müzesi, Basın Müzesi, Meslekler Müzesi, Mobil Uygulamalar, Projeksiyon, Dokunmatik Ekran, Simülasyon, Hologram, Archaeology Museums, History and Ethnography Museums, Museum Monuments, Atatürk and Turkish Elders Museums, Museum Houses, Military Museum, Marine Museums, State Railway Museum, Police Museum, Press Museum, Crafts Museum, Mobile Applications, Projection, Touch Screen, Simulation, Hologram
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bugün teknolojinin ve toplumların geliĢip değiĢmesiyle birlikte müze kavramı ve ziyaretçi profilleri de değiĢmiĢtir. Müzeler bu değiĢime ayak uydurarak, sadece vitrinlerde eser sergileyen mekânlar olmaktan çıkmıĢ, izleyicisine farklı deneyimler sunan, eğiten ve eğlendiren interaktif kurumlar haline gelmiĢtir. Bu bağlamda Tezin konusu,“Ġzmir Ġlinde Bulunan Müze Temalarının Müzecilik Açısından Değerlendirilmesi”baĢlığı altında, Ġzmir'de bulunan müzelerin günümüze kadar kuruluĢlarından itibaren geliĢimleri ve ġehre kattığı değerler oluĢturmaktadır. Müzeler; kültürel mirasımızı, arkeolojik eserleri gelecek nesillere aktarabilmek ve korumak için toplumla geçmiĢ arasındaki en etkin araçlardan olduğu gibi bu hususta farkındalık yaratmak için önemli kurumlardır. Müzeler geçmiĢ kültürlerin yaĢamlarını anlamak, bu günkü topluma anlatmak, bunları görselleĢtirip görünür kılmak için etkili mekânlar olarak kullanılabilmektedir. Türkiye'de bulunan müzeler özellikle son yıllarda, dünyadaki modern müzecilik anlayıĢıyla birlikte büyük geliĢim ve değiĢim göstermiĢtir. Müzeler modern yapılara taĢınmıĢ veya tarihi yapılarda bulunan müzeler restorasyondan geçerek ziyaretçilerine daha iyi deneyim sunma yoluna gitmiĢtir. Bu çalıĢmalar sayesinde ziyaretçi profilleri de farklılaĢmıĢ ve geliĢmiĢtir. Bugün müzeler sadece eski eserlerin korunduğu mekânlar olmaktan çıkıp, daha çok turistlerin yoğun ilgisini gördüğü ve halkın eğitim ve sosyal faaliyetlerine katkıda bulunulduğu mekânlara dönüĢmüĢtür. Bu çalıĢmada Ġzmir Ġli ve ilçelerinde bulunan müzelerin temaları ve bulunduğu bölgedeki sosyal yapıya katkıları değerlendirilmiĢtir. Günümüze kadar kuruluĢlarından itibaren geliĢimleri incelenmiĢ, müzelerin gerekliliği vurgulanmıĢtır. Ġzmir'deki Müzelerin fiziki ve idari durumları araĢtırılmıĢtır. Sonuç olarak bölgede kurulan müzelerin bünyesindeki, taĢınabilir eserleri korumasının yanı sıra sergileme ve kültürel yapıya katkıları da değerlendirilmiĢ, ziyaretçilerin geçmiĢ yaĢamları anlaması ve bağ oluĢturmasında da yardımcı olduğu gözler önüne serilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
With the evolution of technology and society, notion of museum and visitor profiles have also evolved. Adapting to this change, museums became more than just places that exhibit art and historical pieces on displays and became environments that provide different experiences, education and entertainment to their visitors. In this context, subject of the thesis studies the evolution of the museums in Izmir since their foundation and their contribution to the city, under the title of“Evaluation of Museums In Izmir city, On the Aspect of Museology”. Museums; as well as being one of the strongest tools to carry on our cultural heritage and archaeological discoveries to the new generations, they are also the best institutions to create awareness on this subject. Museums are the highest regard places to understand the ancient cultures, tell their stories to today's society, visualising them and making it visible. Especially in recent years, the museums in Türkiye, following the changes around the world for modern museum standards, undergone great development and evolution. Museums moved on to more buildings that are modern or the ones that were in historical structures have undergone restoration to present a better experience for their visitors. With the improvement works, their visitor profiles have also developed to a higher standard. Nowadays, museums have moved on from being places for the safekeeping of historical works and became environments that provide beneficial support to the education and social activities of the public while also being great attraction for tourists. In this thesis, we reviewed the themes of the museums in Izmir and their support to the social area they are in. Investigated their development and change since their foundation and emphasised the necessity of museums. Also researched the physical and executive state they are in. In conclusion, Reviewed revealed the change and support the museums provide to the area they are in other than just being places to safe keep history and being institutions that helps creating a connection between past and present while helping to understand ancient civilizations.