Bir tam otomatik toplam karışım rasyon (TMR) hazırlama sisteminin performans değerlerinin belirlenmesi
Determination of performance values of a fully automated total mix ration (TMR) preparation system
  1. Tez No: 844604
  2. Yazar: GİZEM YAĞMUR ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖNÜLOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yem Rasyon, TMR, Yem Karma, Otomatik TMR Makinesi, Feed Ration, TMR, Feed Mixing, Automatic TMR Machine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu tez çalışmasında tam otomatik toplam karışım rasyon (TMR) hazırlama sistemlerinin performans değerleri belirlenmiştir. Bu amaçla yem hammaddelerinin karma vagonuna iletimi, karma süresi, karışıma katılan her bir ham maddenin ve TMR miktarının doğruluk oranları tespit edilmiştir. Sistemde harcanan işçilik ve enerji tüketim değerleri de belirlenmiştir. Çalışmada Kırklareli il sınırları içerisinde konvansiyonel ve tam otomatik TMR hazırlama sistemi kullanmakta olan iki farklı çiftlikte hammadde katılım sırası ve miktarı değiştirilmeden süreç izlemesi yapılmıştır. Denemelerde; hammaddelerin her birini katılım sırası ve madde ağırlıklarının doğruluk testi, TMR ağırlıklarının doğruluk testleri yapılmıştır. Karma sistemin karıştırma süresinin tespiti TMR'ın Penn State partikül testleri yapılarak belirlenmiştir. İşlem sırasında sistemlerin harcadığı elektrik enerjisi ve yakıt tüketim miktarı yanı sıra özgül elektrik enerji ve özgül yakıt tüketimleri belirlenmiştir. Bu kapsamda sistemlerin TMR hazırlama maliyetleri hesaplanmıştır. Ayrıca, karma ve işlemlerinde harcanan işçilik de değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Tam otomatik TMR hazırlama sistemde hazırlanan TMR'ın doğruluk oranı %99,34, konvansiyonel sistemde ise %97,40 olarak tespit edilmiştir. Tam otomatik sistemde karma süresi 25 dakika konvansiyonelde ise 35 dakika ölçülmüştür. Hesaplanan özgül elektrik enerji değeri tam otomatik sistemde 7,68 kWh/ton, konvansiyonel sistemde özgül yakıt tüketimi 1,11 L/ton olarak hesaplanmıştır. Tam otomatik sistemde herhangi bir işçilik gereksinimi bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasının sonuçları, tarım sektöründeki otomasyon teknolojisinin potansiyelini göstermektedir. Daha fazla araştırma ve uygulama, bu teknolojilerin verimliliği ve sürdürülebilirliği artırma potansiyelini daha da açığa çıkarabilir.
Özet (Çeviri)
The performance values of fully automatic Total Mixed Ration (TMR) preparation systems have been determined in this thesis. For this purpose, the accuracy rates of ingredient delivery to the mixing wagon, mixing duration, and the accuracy of each ingredient and the total quantity of TMR have been assessed. Additionally, labor and energy consumption values within the system have been identified. The study involved monitoring the processes in two different farms in Kırklareli province, where conventional and fully automatic TMR preparation systems were in use, without altering the sequence and quantity of ingredient inclusion. Throughout the experiments, accuracy tests were conducted for the sequence of inclusion and material weights for each ingredient and the accuracy of TMR weights. The determination of the mixing time for the system was achieved by conducting Penn State particle tests for TMR. During the process, the electrical energy consumption and fuel consumption of the systems, as well as specific electrical energy and specific fuel consumption, were determined. Within this scope, the TMR preparation costs of the systems were calculated. Furthermore, the labor employed in mixing and processing was also taken into consideration. According to the research results, the accuracy rate of the TMR prepared in the fully automatic TMR preparation system was found to be 99.34%, while in the conventional system, it was 97.40%. The mixing time in the fully automatic system was measured as 25 minutes, whereas in the conventional system, it was 35 minutes. The calculated specific electrical energy value in the fully automatic system was 7,68 kWh/ton, and the specific fuel consumption in the conventional system was determined as 1,11 L/ton. In the fully automatic system, no labor is required. The results of this thesis demonstrate the potential of automation technology in the agricultural sector. Further research and applications may further reveal the potential for increasing efficiency and sustainability through the use of these technologies.