Macaristan'da hükümet politikalarının AB değerleri bağlamında incelenmesi
Analysis of Hungarian governmental policies in the context of EU values
- Tez No: 844605
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Macaristan, Orban Hükümeti, Avrupa Birliği, Demokrasi, İnsan hakları, Hukukun üstünlüğü, Hungary, Orban Government, European Union, Democracy, Human rights, Rule of law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Son zamanlarda Avrupa siyasetinde popülist radikal sağ partilerin yükselişe geçmesiyle birlikte Birliğin üzerine kurulduğu demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi değer temelli normlar sorgulanır hale gelmiştir. Bu tez çalışmasının ana hedefi, Avrupa Birliği müktesebatındaki değer ve normları merkeze konumlandırarak 2010 yılında Macaristan'da iktidara gelen Orban Hükümeti'nin liberal olmayan popülist politikaları doğrultusunda Birliğin normatif standartlarını içselleştirmekten uzaklaşma eğilimi göstermesinin temel sebeplerinin neler olduğu araştırma sorusuna cevap aramaya yöneliktir. Kavramsal ve kuramsal çerçevede, Sosyal İnşacı yaklaşımın bir uzantısı niteliğindeki norm çalışmaları literatürü ve genel çerçevede popülizm çalışmaları literatürü kullanılarak Macaristan'da gerçekleşen illiberal değişimlere ontolojik bir altyapı oluşturulmuştur. Metodolojik olarak nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada Macaristan vaka analizi deseni olarak kullanılmıştır. İçerik analizi tekniğiyle ise Avrupa Birliği resmî dokümanları, kavramsal ve kuramsal kaynaklar, gazete haberleri, söylemler, parti politikaları taranarak çağdaş dönemde yaşanan değerler krizine ışık tutulmuştur. Bu tez çalışmasının ana argümanı ise, Birliğin normatif kurallarını henüz tam olarak içselleştirmeden üyelik statüsüne erişen Macaristan'ın AB'nin normatif standartlarını içselleştirmekten uzaklaşma eğilimi göstermesinin temel nedenleri küresel çapta yaşanan gelişmeler ile Hükümet başkanının milliyetçi ve muhafazakâr kimliği çerçevesinde sürdürdüğü popülist politikalardır.
Özet (Çeviri)
Recently, with the rise of populist radical right parties in European politics, value-based norms such as democracy, human rights and the rule of law, on which the Union was founded, have become questionable. The main objective of this thesis is to seek an answer to the research question of what are the main reasons why the Orban Government, which came to power in Hungary in 2010 by placing the values and norms in the European Union acquis at the centre, tended to move away from internalizing the normative standards of the Union in line with its illiberal populist policies. In the conceptual and theoretical framework, the norm studies literature, which is an extension of the Social Constructivist approach, and the populism studies literature in general, were used and an ontological infrastructure was created for the illiberal changes taking place in Hungary. In this study, in which qualitative research methods were used methodologically, Hungary was used as the case analysis design. With the content analysis technique, European Union official documents, conceptual and theoretical sources, newspaper news, discourses and party policies were scanned and shed light on the crisis of values experienced in the contemporary period. The main argument of this thesis is that the main reasons why Hungary, which reached membership status without yet fully internalizing the normative rules of the Union, tends to move away from internalizing the normative standards of the European Union are the global developments and the populist policies pursued by the head of government within the framework of his nationalist and conservative identity.