Avrupa'da insan hakları çerçevesinde insan ticareti ile mücadele
Fight against human trafficking in Europe within the framework of human rights
- Tez No: 844606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: insan ticareti, Avrupa Konseyi, AİHM kararları, AKİTS, 2011/36/EU sayılı Direktif, human trafficking, Council of Europe, ECtHR decisions, 2011/36/EU Directive
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Avrupa'nın güvenlik gündeminin üst sıralarında yer alan ve organize suçun bir parçası olarak bilinen insan ticareti, köleliğin modern halidir. Geçmişten günümüze çok sayıda birey insan ticaretine maruz kalmış ve kalmakta olup, insan ticareti vakaları dünya genelinde artış eğilimindedir. Zamanla bu suç türü uluslararası belgeler çerçevesinde değerlendirilen bir durum haline gelmiş, 90'lı yıllardan itibaren ise bu suç türüyle mücadele temel hak konusu olarak kabul görülmeye başlanmıştır. Böylelikle uluslararası ve bölgesel planda insan ticaretiyle mücadeleye ağırlık verilmiştir. Kurucu antlaşmalar, Avrupa Konseyi'nin tavsiye kararları ve AİHM kararları gibi başlıca Avrupa belgeleri insan ticareti yasağının Avrupa'da temel haklar bağlamında ele alındığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, güvenlik ve insan hakları bağlamında önemli boyutları bulunan insan ticaretinin Avrupa özelindeki gelişimini, bu suç türüne yönelik mücadeleyi ve bölgesel boyutta ortaya çıkan düzenlemeleri göstermeye çalışmaktır. Bu çalışmada belge incelenmesi yöntemiyle insan ticareti ve bu suç türüyle mücadelede, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği mekanizmalarında yer alan hukuki metin, sözleşme ve tavsiye kararları açıklanmaya çalışılmıştır. İnsan ticareti ve bu suç türüyle mücadelede Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi ve Avrupa Birliği 2011/36/EU sayılı Direktif karşılaştırması yapılarak, insan ticaretiyle mücadelede alınması gereken önlemler açıklanmıştır. Bu çalışma ile, insan ticareti ile mücadeleye niçin gerek duyulduğuna yönelik soruya cevap aramaya ilaveten bu suçun engellenmesi ve mağdurların uluslararası boyutta korunabilmesi için Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi çerçevesinde meydana gelen düzenleme ve önlemler analiz edilerek akıllarda oluşan soru işaretlerine cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Human trafficking, a top item on Europe's security agenda and considered as a part of organized crime, is the modern form of slavery. From the past to the present, a large number of individuals were and continues to be exposed to human trafficking, and the cases of human trafficking are on the increase worldwide. In time this particular crime type has come to be evaluated within the framework of international documents, while since the 1990s the fight against it started to be treated as a matter of fundamental right. Thus, the fight against human trafficking at the international and regional levels increasingly gained momentum. A number of key European documents on the issue such as the founding treaties, the recommendations of the Council of Europe, and the decisions of the ECtHR show that the struggle against of human trafficking is tackled in Europe in the context of fundamental rights. The aim of this study is to try to show the development of human trafficking in Europe, which has important security and human rights; the fight against this particular crime; and regulations at the regional level. This study tries to explain human trafficking and the fight against it within the framework of legal texts, conventions and recommendations that exist in the mechanisms of the Council of Europe and EU through the method of document analysis. In the fight against human trafficking, the Council of Europe Convention on Action against Trafficking in Human Beings and the 2011/36/EU Directive are compared and the measures to be taken are explained. This study, apart from seeking to answer the question of why there is a need to fight against human trafficking, also tries to answer other questions pertaining to the prevention of this crime and the protection of the victims internationally by analyzing the regulations and measures adopted by the EU and Council of Europe.