İngiliz basınında 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ve Yassıada yargılamaları
27 May 1960 Military Coup and Yassıada trials in the British press
- Tez No: 844625
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLŞEN İNCE ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Basını, İngiliz Gazeteleri, 27 Mayıs Askeri Darbesi, Yassıada Yargılamaları, British Press, British Newspapers, 27 May Military Coup, Yassıada Trials
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada; Türkiye'deki çok partili hayatın baş aktörlerinden olan Demokrat Parti'nin; 1950 yılında iktidara gelişinden, askeri darbe ile Yassıada'ya uzanan siyasal yolculuğu İngiliz basınında taranmış ve incelenmiştir. Başlıklar, İngiliz basınında yer alan gazete haberleri doğrultusunda seçilmiştir. Çalışma aynı zamanda, ulusal basından edinilen belgelerle desteklenmiştir. Yapılan çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 1960 yılında ve öncesinde yaşanan olaylar incelenmiştir. İkinci bölümde 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'ne zemin hazırlayan unsurlar, Milli Birlik Komitesi'nin oluşumu, darbe günü yaşanan olaylar ve tutuklamalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise darbe sonrasında DP mensuplarının yargılandığı Yassıada ile ilgili, adanın tarihçesi, yargı üyeleri, açılan davalar, alınan kararlar ve infazlar incelenmiştir. Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda yaşanan bu olaylar, İngiliz basınında geniş ölçüde yer bulmuştur. Yapılan basın taraması ile farklı ideolojik görüşe sahip İngiliz gazeteleri ele alınmıştır. Bunun sonucunda, gazetelerin basın yayın hayatındaki siyasi tutumları ile olaylar, farklı perspektiften değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; The Democratic Party (DP), one of the main actors of multi- party life in Turkey; His political journey, from his coming to power in 1950 to the military coup and Yassıada, was scanned and examined in the British press. The headlines were chosen in line with newspaper reports in the British press. The study was also supported by documents obtained from the national press. The study consists of three main parts. In the first part, the events that took place in 1960 and before were examined. In the second part, information is given about the factors that paved the way for the Military Coup of 27 May 1960, the formation of the National Unity Committee, the events and arrests that took place on the day of the coup. In the third part, the history of Yassıada, where DP members were tried after the coup, the history of the island, the members of the judiciary, the cases filed, the decisions taken and the executions were examined. These events in Turkey's journey to democracy were widely covered in the British press. British newspapers with different ideological views were examined through the press scan. As a result, the political attitudes and events in the press life of the newspapers were evaluated from different perspectives.