Anadolu'da Medusa bezemeli sikkeler
Medusa coins in Asia minor
  1. Tez No: 844633
  2. Yazar: KÜBRA BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR GÜLBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Medusa, etimoloji, ikonografi, mitoloji, mimari, seramik, heykeltraşlık, mozaik, sikke, Medusa, Etymology, Iconography, Mythology, Architecture, Ceramics, Mosaic, Coin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Medusa, mitolojik hikayelerde ve sanat eserlerinde sıkça rastlanan, etkileyici ve karmaşık bir figürdür. Medusa, antik Yunan mitolojisinin zengin bir parçası olup hem mitolojik kökeni hem de görsel temsilleriyle ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, Medusa etimolojisi, ikonografisi, mitolojisi, mimari üzerindeki betimlemeleri, seramik üzerindeki tasvirleri, heykeltraşlık eserleri, mozaik üzerindeki figürleri ve sikkeler üzerindeki betimlemeleri gibi çeşitli konulara odaklanarak, Medusa'nın geniş bir analizini yapmayı amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, Medusa figürünün etimolojisini, mitolojisini, görsel temsillerini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, Medusa'nın kültürel önemini ve evrimini anlamamıza katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. Sonuç olarak, bu çalışma Medusa'nın etimolojik kökenlerini, mitolojik hikayelerini, görsel temsillerini ve sanatsal yönlerini ele alan geniş bir araştırmasını sunmaktadır. Medusa'nın farklı sanat formlarında nasıl betimlendiğini ve bu betimlemelerin nasıl bir anlam taşıdığını anlamamıza, Medusa figürünün kültürel önemini daha iyi kavramamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Medusa is a frequently encountered, captivating, and complex figure in mythological stories and artworks. Medusa is a rich component of ancient Greek mythology, drawing attention with both her mythological origins and visual representations. This study aims to conduct a comprehensive analysis of Medusa by focusing on various topics such as Medusa's etymology, iconography, mythology, depictions in architecture, portrayals on ceramics, sculptural works, mosaic figures, and depictions on coins. In this study, we aim to contribute to our understanding of the cultural significance and evolution of Medusa by examining the etymology, mythology, and visual representations of the Medusa figure in detail. In conclusion, this study presents an extensive investigation into the etymological origins, mythological stories, visual representations, and artistic aspects of Medusa. Understanding how Medusa is depicted in different art forms and the meaning behind these depictions will help us better comprehend the cultural importance of the Medusa figure.