Avrupa resim sanatında ölümcül kadın figürler
Fatal women figures in the Europe painting
- Tez No: 438188
- Danışmanlar: PROF. LEYLA VARLIK ŞENTÜRK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Femme Fatale, Ölümcül Kadın, Alegorik, Tematik, Edebi, Lirik, Didaktik, Femme Fatale, Fatal Woman, Allegory, Narrative, Literary, Lyric, Didactic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen bu projede, Avrupa sanat tarihinin 9. yüzyıl ile 20.yüzyıl tarihleri arasını kapsayan süreçte oluşturulmuş resimler içinde yer alan“Femme Fatale/Ölümcül Kadın”figürleri, patriarkal düşünüşün varlığını kanıtlayan en önemli örnekler olarak görülmüş ve incelenmiştir. İnsanlık tarihinin en eski dönemlerinde kadın, toplayıcılığı ile klan ekonomisine katkısı, doğayı tanıması nedeniyle hastaları iyileştirmesi, doğurganlığı ile insanlığın devamını sağlaması gibi ayrıcalıklı özellikleri ile Ana Tanrıçalık statüsünde yer almıştır. Yeryüzü coğrafyasının değişen yapısı nedeniyle çoban topluluklarının, tarım yapan çiftçi toplulukları üzerinde hakimiyet kurması, tarihte ilk sınıflı toplumsal yapının oluşması ile sonuçlanmıştır. İnsanların yöneten ve yönetilenler olarak sınıflara ayrılması patriarkal bir düşünce biçiminin gelişmeye başlaması için ortam hazırlamış, kadın yaratıcı bir kimlik olarak oturduğu kraliçelik tahtından yavaş yavaş indirilmiştir. Bu değişim Mezopotamya uygarlıklarının inanç ritüellerine yansıyarak Avrupa düşünce biçiminin temellerini oluşturan Yunan–Roma mitolojisine aktarılmış, kadının ikincil konumu Medea, Clytemnestra, Medusa gibi“Femme Fatale/Ölümcül Kadın”karakterler ile kendini göstermiştir. Roma imparatorluğunun Hristiyanlığı resmi din ilan etmesi ile birlikte Yahudi–Hıristiyanlığın kutsal metinlerini de etkileyen mizojini, skolastik düşüncenin hakim olduğu Ortaçağ Gotik resimlerinde Havva, Salome, Judith gibi karakterler üzerinden sürdürülmüştür. Dolayısıyla Avrupa Resim Tarihinin iki önemli kaynağı olan Yunan-Roma mitleri ile Eski-Yeni Ahit öyküleri, Rönesans, Maniyerizm, Barok, Rokoko, Yeni Klasizm dönemleri içerisinde yapılmış kompozisyonlarda yer alan kadın figürlerini de negatif anlamlar ve yüklenen sıfatlar anlamında güçlü bir şekilde etkilemiştir. Sanatçının özgürleşmeye başladığı ya da özgürleştiği modern süreçler olan Romantizm, Realizm, Empresyonizm, Ekspresyonizm, Art Nouveau, Pre-Rafaelistler, Sürrealizm, Kübizm, Primitifler ve 20. Yüzyıl sanatlarında da söz konusu olan erkil düşünceler, yerini koruyarak hatta güçlenerek“Femme Fatale/Ölümcül Kadın”figürlerinin oluşmasında önemli olmuştur. Mizojininin varlığını sorgulayan bu araştırmadan elde edilen argümanlar, araştırmacının uygulama çalışmalarını temellendirmiş,“Büyükbabamın Ölümcül Kadınları”adlı resim serisini biçim-içerik açısından beslemiştir.
Özet (Çeviri)
The paintings included in this project, supported by Anadolu University Scientific Research Projects Unit, are important proof of the existence of the figures of“femme fatale/fatal women”which are a fiction of patriarchal thinking and have an important place in the European art history between the ninth century and twentieth century. Women had the status of Mother Goddess in the oldest periods of human history due to their contribution to clan economy since they were collectors, since they were able to heal patients because they knew nature and because they ensured the continuation of humanity by giving birth. The fact that shepherd communities gained dominance over farmer communities resulted in the establishment of the first class structure in history. People being classified as the ruling and the ruled paved the way for the development of patriarchal thinking, and women began to be dethroned from being queens and creators. This change was reflected in the rituals of Mesopotamian civilizations and transferred to Greek and Roman mythologies, the basis of the European way of thinking. Women's secondary position is shown in these mythologies through“femme fatale/fatal woman”characters such as Medea, Clytemnestra and Medusa. After the Roman Empire declared Christianity itsofficial religion, the misogyny that also affected Jewish and Christian holy writings was maintained with the characters such as Eve, Salome and Judith in the Gothic paintings of the Middle Ages when Scholastic thought was dominant. The Greek and Roman myths and the stories of the Old and New Testaments, two important sources of the history of European painting, also significantly affected female figures in the compositions of Renaissance Mannerism, Baroque, Rococo and New Classicism by attributing negative meanings to them. Patriarchal thinking was also prominent in Romanticism, Realism, Impressionism, Expressionism, Art Nouveau, Pre-Raphaelites, Surrealism, Cubism, Primitivism and the twentieth century. Inthesemodern periods when artists began to become free or became free, it became even stronger and played a role in the formation of the figures of femme fatale/fatal woman. The arguments of this study of misogyny laid the ground for practical studies about the subject of this project and providedmore information about the painting series,“My Grandfather's Fatal Women”, in terms of form and content.
Benzer Tezler
- Psikolojik harbin asimetrik harp vasıtası olarak kullanılması
Using psychologic war as a method for asymmetric war
HÜSEYİN ATMACA
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Kamu YönetimiAbant İzzet Baysal ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. KAMER KASIM
- Avrupa resim sanatında Rönesans'tan Realizm'e kadın imgesinin değişimi
The change of woman image from Renaissance to Realism in European painting art
CİHAN YILDIZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Güzel SanatlarSelçuk ÜniversitesiResim Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFİZE PEKTAŞ
- Avrupa resim sanatında John William Waterhouse'un yeri ve önemi
The place and importance of John William Waterhouse in Eureopean art of painting
SİMGE GÜNEŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SİBEL ALMELEK İŞMAN
- Avrupa resim sanatında Empresyonizmden Kübizme kadar figürde deformasyon
In European art from Impressionism to Cubism in figure to deformation
HÜSEYİN BOZOĞLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Güzel SanatlarMustafa Kemal ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. DR. ADEM ÇELİK
- Avrupa resim sanatında hayali doğu: Esir pazarları
The imaginary east in European painting: Slave markets
DEMET YETKİNOĞLU CEYLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Sanat TarihiAnadolu ÜniversitesiSanat Tarihi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NURDAN KÜÇÜKHASKÖYLÜ