II. Abdülhamid dönemi Ermeni Armenekan, Hınçak ve Taşnak komitelerinin faaliyetleri
II. Abdulhamid period Armenian Armenekan, Hinchak and Dashnak activities of the committees
  1. Tez No: 844652
  2. Yazar: CEM MUSTAFA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Komiteleri, Armenakan, Hınçak, Taşnak, Armenian Committees, Armenakan, Hinchak, Dashnak
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Fransız İhtilali'nden sonra ortaya çıkan milliyetçilik akımının II. Abdülhamid döneminden itibaren yaygınlaşmasıyla birlikte toplumsal zemin ve dış destek imkânı bulan milletler ayaklanma çıkarmıştır. Osmanlı İmparatorluğu içerisinde beş yüz yıldan fazla yaşamış olan Ermeniler, geç de olsa bu süreçten etkilenip teşkilatlanmaya başlamıştır. Ermenilerin siyasallaşma sürecinde şüphesiz güçlü devletlerin çıkarları, misyonerlerin eğitim faaliyetleri ve kilisenin de etkisi olmuştur. Osmanlı'da ve Avrupa'da eğitim gören genç Ermeniler, bağımsız Ermenistan'ı kurmak için komiteler oluşturmuştur. Armenakan, Hınçak ve Taşnak komiteleri tarafından gerçekleştirilen kültürel, mali ve ictimai faaliyetler, Osmanlı'nın iç ve dış siyasetini etkilemiştir. Tüm bu komiteler, Ermenileri temsil etme kabiliyetini kazanamamış, kendi içinde bölünmeler yaşamış ve savunulan davanın yasal olmaması nedeniyle zamanla etkinliğini kaybetmiştir.
Özet (Çeviri)
The Nationalism movement that emerged after the French Revolution, with its spread since the II. Abdulhamid period, the nations that found the opportunity of social ground and foreign support started an uprising. Armenians, who lived in the Ottoman Empire for more than five hundred years, were affected by this process, albeit late, and started to organize. Undoubtedly, the interests of powerful states, the educational activities of missionaries and the church also had an impact on the politicization process of Armenians. Young Armenians educated in the Ottoman Empire and Europe formed committees to establish independent Armenia. The cultural, financial and social activities carried out by the Armenakan, Hinchak and Dashnak committees affected the internal and foreign politics of the Ottoman Empire. All these committees could not gain the ability to represent the Armenians, experienced divisions within themselves and lost their effectiveness over time due to the not legality of the cause defended.