Vatandaş diplomasisi ve ülke imajı ilişkisi: Fenomenolojik bir inceleme
The relationship between citizen diplomacy and country image: A phenomenological analysis
- Tez No: 844664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK TEMEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Ülke İmajı, Kamu Diplomasisi, Vatandaş Diplomasisi, Uluslararası Öğrenciler, Public Relations, Country Image, Public Diplomacy, Citizen Diplomacy, International Students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Uluslararası sahada ülkelerle ilgili imajların oluşumunda görece kurumsal ve girişimsel yapıların dışında seyreden bireysel ilişkiler önemli yer tutmaktadır. Literatürde vatandaş diplomasisi şeklinde tanımlanan bu sürecin ülke imajıyla ilişkisi dikkate değer bir konu olarak öne çıkmaktadır. Yumuşak güç organizasyonlarının bir parçası olarak toplumsal katmanlarda vatandaşların ilişkisel faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan birikimin ülke imajı açısından yansımaları önem arz etmektedir. Nitekim, literatürde üst organizasyonların rolüne ilişkin çok sayıda çalışma bulunurken vatandaş diplomasisinin özellikle ülke imajının inşasındaki etkinliğinin yeterince tespit edilememiş olması bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Vatandaş diplomasisinin kendi mecrasında hangi dinamikler çerçevesinde varlık alanı bulduğu, etkileşim süreçlerinin hangi temalarda kümelendiği ve toplamda bu ilişkisel sürecin ülke imajı için ortaya çıkardığı sonuçlar araştırmanın ana problemini teşkil etmektedir. Araştırma kapsamında uluslararası ilişkilerde ülkeler açısından önemli yer tutan ve halkla ilişkiler disiplininin önemli bir parçası olan imaj konusunun ülkeler düzleminde vatandaş diplomasisiyle ilişkisinin saptanarak, vatandaş diplomasisinin deneyimler çerçevesinde çözümlenmesi amaçlamaktadır. Bu bağlamda Erciyes Üniversitesi'nde öğrenim gören 20 uluslararası öğrenciye kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmış ve derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Fenomonolojik araştırma kapsamında deneyimler üzerinden elde edilen veriler incelenmiştir. Tez çalışması kapsamında vatandaş diplomasisi etkinliklerinin ülke imajıyla güçlü bir bağ sergilediği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda profesyonel girişimlerle (medya içerikleri vd.) ya da formal düzlemdeki köklü girişimler (okul vb.) yoluyla ülkelerle ilgili kurulan imajlar,vatandaş diplomasisi etkinlikleri sonucunda tamamen yıkılmakta ya da güçlenmektedir. Vatandaş diplomasisinin daha çok kültürel etkileşim pratiklerinde yoğunlaştığı gözlemlenirken,kişisel ilişkilerin kurgusal olmayan niteliği vatandaş diplomasisini resmi organizasyonlardan farklı bir noktaya oturtmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the formation of images of countries in the international arena, individual relations, which are relatively outside of institutional and entrepreneurial structures, play an important role. The relationship between this process, which is defined as citizen diplomacy in the literature, and country image stands out as a remarkable issue. As a part of soft power organizations, the reflections of the accumulation that emerges as a result of the relational activities of citizens in social layers in terms of country image are important. As a matter of fact, while there are many studies on the role of top organizations in the literature, the fact that the effectiveness of citizen diplomacy, especially in the construction of country image, has not been sufficiently determined constitutes the starting point of this study. The main problem of the study is the dynamics within which citizen diplomacy finds a space for existence in its own channel, the themes in which interaction processes are clustered, and the results of this relational process for the country's image in total. Within the scope of the research, it is aimed to analyze citizen diplomacy within the framework of experiences by determining the relationship of image, which has an important place for countries in international relations and is an important part of the public relations discipline, with citizen diplomacy at the level of countries. In this context, 20 international students studying at Erciyes University were reached through snowball sampling method and in-depth interviews were conducted. Within the scope of phenomenological research, the data obtained through experiences were analyzed. Within the scope of the thesis study, it was revealed that citizen diplomacy activities exhibit a strong link with the image of the country. In this context, the images established about countries through professional initiatives (media content, etc.) or formal initiatives (schools, etc.) are completely destroyed or strengthened as a result of citizen diplomacy activities. While it is observed that citizen diplomacy is more concentrated in cultural interaction practices, the non-fictional nature of personal relations places citizen diplomacy in a different position from official organizations.