Dijital diplomasi bağlamında yaratıcı kültür endüstrisinin ülkelerin imaj inşasındaki rolü: Netflix Türkiye örneği
The role of the creative culture industry in the context of digital diplomacy in the image building of countries: Netflix Turkey case
  1. Tez No: 763954
  2. Yazar: İLKNUR GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL KOCABAY ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke İmajı, Dijital Diplomasi, Dijital Kültür Diplomasisi, Yaratıcı Kültür Endüstrileri, Netflix Diplomasisi, Country Image, Digital Diplomacy, Digital Culture Diplomacy, Creative Culture Industries, Netflix Diplomacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Çalışmanın amacı, dijital TV platformlarında yayınlanan dizilerin, ülke imaj inşasına nasıl katkı sağladığı ve bunun dijital kültür diplomasisi bağlamında ele alınmasıdır. Ülkelere ve uluslara ait kültürel ve yerel öğelerin, dijital diziler içerisinde yer alarak ülkelerin imaj inşalarına katkılarının dijital kültür diplomasisi bağlamında tartışılmaktadır. Dijital diplomasinin ve kültürel dilomasinin ortak amacı olan ülke imaj inşasının yaratıcı kültür endüstrilerinde nasıl gerçekleştiği üzerine tez çalışması gerçekleşmiştir. Tezin ikincil amacı, ulus merkezli çalışmalara olduğu kadar, ülke merkezli çalışmalara da dikkat çekmektir. Bu sebepten ötürü çalışma, ulus imaj inşası yerine ülke imaj inşası olarak isimlendirilmiş, kullanılan 'ülke' kelimesinin 'ulus' kelimesini içermesine özen gösterilmiştir. Türkiye için ülke imajının inşasında markalaşma misyonu olarak Türklük değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ön plana çıkartılarak araştırma gerçekleştirilmiştir. Kültürel tek tipleşme karşısında kültürel çoğulculuğun ön plana çıkartılması ve ulus yerine insan odaklı kültürel zenginlikleri barındıran iletişim çalışmalarına dikkat çekmektir. Son olarak, Netflix Türkiye'de devlet eli ile desteklenen bir yapıma rastlanmadığından ötürü, ülke ve ulus imaj inşasında yetkili olan ve karar alıcı mercilerin dikkatini, dijital TV platformlarının, dijital kültür diplomasisi bağlamında işlevselliğine yönlendirebilmektir. Netflix'in ve giderek yaygınlaşan uluslararası dijital TV platformlarının, ülkelerin kültürel imajlarının inşalarındaki rollerinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu bağlamda tez çalışması ile Netflix dijital TV platformunun, Türkiye'nin kültürel ve yerel tanıtımındaki, ülke imaj inşasındaki rolünün ve stratejik ve uluslararası kültürel ilişkiler çalışmaları içerisinde tanımlanan dijital kültür diplomasisi aracı olarak yaratıcı endüstrilerin rolünün tartışılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın önemi, dijital diplomasi araştırmalarının giderek önem kazandığı günümüzde, dijital diplomasisi alanına dijital kültür diplomasisi kavramı ile katkı yapan bir çalışma olmasından ve Netflix diplomasisini tartışmasından ileri gelmektedir. ''Netflix Türkiye ülke imajını oluştururken, kültürel öğeleri ve yerel unsurları nasıl kullanmaktadır?' araştırma sorusundan yola çıkarak yapılan araştırmada yöntem olarak örnek olay belirlenmiştir. Netflix Türkiye örnek olay olarak ele alınıp, Türkiye'nin kültürel ve yerel tanıtımını gerçekleştirdiğini, kültürel farkındalığı artırmak için ülke imajına yönelik içerikler ürettiğini tartışmak için tez çerçevesinde araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda örnek olay incelemesiyle birlikte toplanan farklı veriler ışığında Netflix Türkiye ülke imajını oluştururken, kültürel öğeleri ve yerel unsurları belirli kodlar çerçevesinde kullandığını görülmüştür. Bunlar dil, inanç sistemleri ve din, tarih, mimari, yemek –içmek, moda, şehirler ve kapalı mekânlar olarak sınıflandırılmış olup araştırmanın alt soruları bulguları içerisinde ayrıştırılmıştır. Netflix Türkiye Orijinal dizi yapımları olan Atiye, Kulüp, Hakan Muhafız dizileri içerisinde kullanılan kültürel öğelerin ve yerel unsurların Netflix Türkiye iletişim çalışmaları içerisinde de kullanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine how the TV series broadcast on digital TV platforms contribute to the country's image construction and this is discussed in the context of digital culture diplomacy. The contribution of cultural and local elements belonging to countries and nations to the image construction of countries by taking place in digital series is discussed in the context of digital culture diplomacy. The thesis study on how the country image building, which is the common goal of digital diplomacy and cultural language, is realized in creative culture industries. The secondary aim of the thesis is to draw attention to country-centered studies as well as nation-centered studies. For this reason, the study was named as country image construction instead of nation image construction, and care was taken to include the word“nation”in the word“country”. In the construction of the country image for Turkey, the research was carried out by emphasizing being a citizen of the Republic of Turkey, not being Turkish, as a branding mission. It is to bring cultural pluralism to the forefront in the face of cultural uniformity and to draw attention to communication studies that contain human-oriented cultural riches instead of nation. Finally, since there is no production supported by the state in Netflix Turkey, it is to direct the attention of decision-makers, who are authorized in the construction of the image of the country and nation, to the functionality of digital TV platforms in the context of digital culture diplomacy. The role of Netflix and increasingly widespread international digital TV platforms in the construction of countries' cultural images should not be ignored. In this context, the thesis study aims to discuss the role of the Netflix digital TV platform in the cultural and local promotion of Turkey, in the construction of the country's image, and the role of the creative industries as a tool of digital culture diplomacy defined within the strategic and international cultural relations studies. The importance of the study stems from the fact that it is a study that contributes to the field of digital diplomacy with the concept of digital culture diplomacy and discusses Netflix diplomacy, in today's day where digital diplomacy research is gaining importance. Based on the research question“How does Netflix use cultural and local elements while creating the image of the country in Turkey?”, a case study was determined as a method in the research. Netflix Turkey was taken as a case study and research was conducted within the framework of the thesis to discuss that it carries out cultural and local promotion of Turkey and produces content for the image of the country in order to increase cultural awareness. As a result of the research, in the light of the different data collected together with the case study, it has been seen that Netflix uses cultural and local elements within the framework of certain codes while creating the country image of Turkey. These are classified as language, belief systems and religion, history, architecture, food and beverage, fashion, cities and indoor spaces, and the sub-questions of the research are separated within the findings. It has been concluded that the cultural elements and local elements used in Netflix Turkey original series productions, Atiye, Club, Hakan The Protector are also used in Netflix Turkey communication studies.