La2-xNaxNiMnO6 (x=0.0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.5, 1.0) çift katmanlı perovskit malzemelerin yapısal, manyetik ve manyetokalorik özelliklerinin incelenmesi
La2-xNaxNiMnO6 investigation of the structural, manyetic and manyetocaloric properties of double-layer peroskit materials
- Tez No: 844742
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN AYAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Manyetizma, Manyetik soğutma, Manyetokalorik etki, Perovskit manganitler, Magnetism, Magnetic cooling, Magnetocaloric effect, Perovskite manganites
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüz mevcut teknolojilerin beraberinde getirdiği artan enerji talebi ve çevreye olan olumsuz etkileri şeklindeki problemler modern insanlığın karşılaştığı önemli problemler arasında karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçevede birçok ülke önemli miktarlarda araştırma bütçesini bu konulara ayırmakta ve giderek artan sayıda araştırma grubu bu amaçla araştırmalar yapmaktadır. Soğutma teknolojileri sahip oldukları yüksek enerji tüketimi oranları nedeni ile üzerinde araştırma yapılan çalışmalar arasında yer almakta olup manyetik soğutma teknolojileri mevcut soğutma teknolojilerine önemli bir alternatif olarak yerini almıştır. Bahsedilen bilgiler ışığında bu tez çalışmasında; mevcut soğutma teknolojilerin sahip olduğu hem enerji verimliliği açısından hem de çevresel olumsuz yönlerine en iyi alternatifi sunan manyetik soğutma teknolojilerinde kullanılmaya aday La2-xNaxNiMnO6 çift-katmanlı perovskit malzemelerin üretilmesi, yapısal, manyetik ve manyetokalorik özelliklerinin karakterizasyonu çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The problems like increasing energy demand and negative environmental impacts, associated with current technologies, are among the major problems facing modern humanity. In this context, many countries allocate significant amounts of research budget to these issues, and an increasing number of research groups are conducting research for this purpose. Cooling technologies are among the studies being researched due to their high energy consumption rates, and magnetic cooling technologies have taken their place as an important alternative to existing cooling technologies. In the light of the information mentioned in this thesis study; The production of La2-xNaxNiMnO6 double perovskite materials, which are candidates for use in magnetic cooling technologies, and the characterization of their structural, magnetic and magnetocaloric properties were studied.