العدالة و الظلم في تفسير ابن كثير (دراسة تحليلية)
İbn Kesirin tefsirinde adalet ve zulüm (Analitik çalışma) / Justice and injustice in the interpretation of Ibn Kathir (An analytical study)
- Tez No: 844752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir. İbn Kesîr, Adalet. Zulüm. Analitik, Interpretation (tefsir). Ibn Kathir. Justice. Injustice. Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, hicri 8. asır müfessirlerinden İbn Kesîr'in (ö. 744) Tefsîru Kur'âni'l-Azîm isimli tefsirinde adalet ve zulüm kavramlarını incelemeyi hedeflemektedir. Araştırmanın önemi en önemli tefsirlerden kabul edilen bir eserle ilgili olmasından ileri gelmektedir. İbn Kesir, kendinden önce yaşayan müfessirlerin görüşlerini nakletmiş, aralarında tercih yapmıştır. Ayrıca bu çalışmanın Kur'ân nassıyla ilgili yapılan konulu araştırmalardan olduğu da söylenebilir. Özellikle güncel küresel olaylarla birlikte adalet ve zulmün birey ve toplumların hayatındaki öneminin artması ve insanlar arasındaki adalet dengesinin kontrol edilmesi için Kur'an'ın ve hukuk sistemlerinin teorilerini takip etme ihtiyacının ortaya çıktığı şu dönemler de konunun önemi daha da artmaktadır. Araştırmanın hedeflerini gerçekleştirmek için İbn Kesîr'in hayatı hakkında bilgi verilirken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Kullar arasında adaleti belirlemede ilahi yöntem anlayışını tesis etmek için adalet ve zulüm kavramlarının anlamlarını tespit ederken ve İbn Kesir'in tefsirindeki konuyla ilgili Kuran naslarını bir araya getirirken betimleyici tümevarım yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır: İbn Kesir tefsiri en sahîh ve kapsamlı tefsirlerden kabul edildiği için esere büyük bir önem verilmiştir. Müfessir eserinde karşılaştırmalı bir metot uygulamıştır. Bu durum esere ayrı bir önem vermekte ve Kur'an çalışmaları için verimli bir zemin oluşturmaktadır. Adl kavramı iki zıt manaya delalet edecek şekilde Kur'ân'da yirmi defa zikredilmiştir. Bu zıt manalardan biri doğruluğa, diğeri ise çarpıklığa işaret eder. Fakat çoğu doğruluğa delalet etmektedir. Kuran'da adalet, dışarıdan etki altında kalmaksızın ve onu hakikatten uzaklaştırmaksızın tabi olunan orta bir yoldur. Adalet, Allah'ın bütün peygamberlerine emrettiği Allah'a yakınlaştıran bir yoldur. Kur'ân teşriinde adaletin hedefi, insan ilişkilerinin tamamını kapsar. Yargı, alışveriş, toplumsal ilişkiler ve hüküm konuları bu alanlara dahildir. Adaletin amaçları ise, kalkınma, kardeşlik ve Dünya'nın imarına ulaşmak etrafında dönerler. Kur'an ayetlerine göre adaletin etkilerinin en büyüğü, âdil olanın Allah tarafından sevilmesidir. Bilindiği gibi Allah sevgisi, verilecek karşılıkların en büyüğüdür. Zulüm ise bir şeyi layık olmadığı bir yere koymaktadır. Layık olmayan yere koyma, artırma, eksiltme şeklinde de yapılabildiği gibi yerini ve zamanını ihmal etme şeklinde de olabilir. Zulmün birçok müradifi bulunmaktadır. Zulüm bütün şekilleriyle haramdır. Biçimleri, ihtisas alanlarına göre farklılık gösterebilir. Bir kısmı cezai ve hukuki meseleler, bir kısmı siyasi meseleler ve diğer yaşam meseleleriyle ilgilidir. İbn Kesir adaleti birçok yönüyle ele almış, adaletin manaları üzerinde durmuştur. Sorumlulukları sınırlandırmak, hakları vermek konusunda adalet, eşitlik manasındadır. Bu yapılırken eşitlik ve insaf ölçülerine göre haklardan aynı miktarda yararlanma sağlanmalıdır. İbn Kesir, Kur'ân'da geçen zulüm kavramlarını açıklamayı ihmal etmemiştir. Nefsin zulmü, başkalarının zulmü ve en büyük zulüm olan şirk bunlardandır. Zulmün sonuçlarından biri, toplumlarda korku ve panik yaymadır. Toplumda kaos ve paniğin yayılması ve böylece gelişme ve reform sürecinin durdurulması ve ardından insan yaşamının ölüm ve çöküşle tehdit edilmesi de zulmün olumsuz sonuçları arasında sayılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the issue of justice and injustice in the interpretation of Ibn Kathir (d. 774 AH); One of the interpreters of the Qur'an in the eighth century AH, and he named his book:“Tefsie Al-Quran Al-Adheem”, This study gains its importance from the fact that it examines the most correct and comprehensive interpretations, in which Ibn Kathir collected the opinions of the commentators and weighed among them. This study also belongs to the field of objective studies in the Qur'anic text, and from the importance of the topic of justice and injustice in the lives of individuals and societies, especially with the current global events, The need to follow the Quranic social and legal theory of controlling the balance of justice among people emerged. To achieve the objectives of the study, the historical descriptive method was followed, when researching the translation of Imam Ibn Katheer, and the descriptive, inductive and analytical method, when extrapolating the meanings of justice and injustice and following the texts of the Qur'an in the interpretation of Ibn Kathir, in order to extract his understanding of the divine approach in determining justice among His servants. The study concluded with results, the most important of which are: the great scientific value of Ibn Kathir's interpretation, as it is the most correct and comprehensive of interpretations, and its author followed the comparative approach, and this gives it special importance and makes it fertile ground for Quranic studies. Justice is repeated in the Qur'an twenty-eight times, with two opposing meanings: One of them indicates straightness, and the other indicates crookedness, but most of them indicate straightness, and justice in the Qur'an is mediation without any influence from the outside that influences it and deviates it from the truth. God has commanded all of His messengers to do it, and it is the path closest to God. The goal of justice is a goal that includes - in Qur'anic legislation - the provisions of all human relations, and its areas include: judiciary, sales, social relations, governance. The justice's objectives revolve around achieving development, brotherhood, true succession, and the construction of the earth, and Its greatest effect - according to Quranic verses - is that the one who does it is loved by God, and God's love for His servants is the highest level of reward. As for injustice, it is placing something in a place other than its proper place, either by a decrease or an increase. Or by going beyond its time or place. It has many synonyms, and it is in all its forms forbidden by God, and its forms vary according to the diversity of its specialization, some of which pertain to social matters, some of which pertain to criminal and legal matters, political matters, and other matters of life, and Ibn Katheer explained in his interpretation Many areas of justice, and he highlighted the meanings of justice versus injustice, and that justice includes equality for people in granting their rights and defining their responsibilities, which enables them to benefit from their rights with equality and fairness. Ibn Kathir did not neglect explaining and interpreting the forms of injustice mentioned in the Holy Qur'an: injustice to the soul, injustice to others and the ugliest form of it is polytheism to God, is the greatest injustice. One of the consequences of injustice is the loss of security in addition to spreading fear and panic in societies, threatening the existence and entity of man, and the spread of chaos and panic in society, thus halting the process of development and reform, then human life becomes threatened by disappearing and collapsing.