Çankırı ilinin bazı kültürel ve turistik değerlerinin kolaj tekniğiyle yorumlanması
Interpretation of some cultural and touristic values of Çankırı province with collage technique
  1. Tez No: 844760
  2. Yazar: KARRAR ROSHDAWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kolaj, Plastik Sanatlar, Çankırı, Collage, Plastic Arts, Çankırı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada plastik sanatlarda önemli yer tutan kolaj tekniği ele alınmıştır. İlk olarak kolaj tekniği ile ilgili literatür taranarak yapılan çeşitli disiplinlerdeki çalışmalar incelenmiş ve kolaj tekniğinin farklı algısal etkileri değerlendirilmiştir. Sonrasında Çankırı'ya ait farklı bazı kültürel ve turistik değerler örnek olarak alınmış ve bu değerler gerek farklı malzemeler kullanılarak gerekse de çizilen orijinal resimlerle birlikte kullanılarak ve kolaj tekniğiyle yorumlanarak orijinal çalışmalar oluşturulmuştur. Yapılan çalışmalarla Çankırı'nın kültürel ve turistik değerlerinin kolaj tekniğiyle farklı açılardan yorumlanması ve anlatılmasının salt bir resimden öteye geçilerek farklı bir anlatım öğesi ve yöntemi olacağı ve algılama seviyesini arttıracağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda Çankırı'nın kültürel ve turistik değerlerinin algılama seviyesini arttırmak konusunda kolaj çalışmalar önemli bir yer edinebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the collage technique, which has an important place in plastic arts, is discussed. First, the literature on the collage technique was scanned, studies in various disciplines were examined, and the different perceptual effects of the collage technique were evaluated. Afterwards, some different cultural and touristic values of Çankırı were taken as examples and original works were created by using different materials and using original pictures and interpreting them with the collage technique. With the studies carried out, it is thought that interpreting and explaining the cultural and touristic values of Çankırı from different angles with the collage technique will go beyond a mere painting and will be a different expression element and method and will increase the level of perception. In this regard, collage works can have an important place in increasing the perception level of Çankırı's cultural and touristic values.