Analysis of age- and sex-related SIRT6 gene expression levels in saliva
Tükürükte yaş ve cinsiyete bağlı SIRT6 geni ifadesi düzeylerinin analizi
  1. Tez No: 844761
  2. Yazar: GIFT ONYINYE OKAFOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BERTAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Biyobelirteç, Tükürük, SIRT6, Telomeraz, Histone deacetylase, Adli yaş tahmini, Adli epigenetik, RNA ekstraksiyonu, RT-PCR, Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Aging, Biomarker, Saliva, SIRT6, Telomerase, Histone deacetylase, Forensic age estimation, Forensic epigenetics, RNA extraction, RT-PCR, Real-Time Polymerase Chain Reaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Hücre yaşlanması, DNA replikasyonu sırasında telomer kısalmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve çeşitli stres etkenleri tarafından tetiklenebilen bir süreçtir. Yaşlanan hücreler bölünmeyi bırakır ancakcanlı kalır, metabolik olarak aktiftir ve birçok molekül salgılayabilir. Yaşlanmanın bazı işaretlerinden bazıları hücre büyümesi, artan tanecikleri lik, SA-β-galaktosidaz aktivitesinin indüksiyonu ve sikline bağımlı kinaz inhibitörleri p16 ve p21'deki artıştır. Hücre yaşlanması ile ilişkilendirilen yenioyunculardan biri de Sirtuins Tir. Sirtuins (SIRT'ler), mono-ADP ribose transferaz veya NAD + bağımlı deasetilaz aktivitesine sahip bir protein sınıfı oluşturur. SIRT'ler, genlerin ekspresyonunu ve hücre metabolizmasını epigenetik olarak düzenleyen ve homeostazisin korunmasında önemli bir rol oynayanNADiye bağımlı histon deasetilaz lardır. Sirinlerin, oksidatif veya genotoksik stres gibi çeşitli streslerekarşı hücre tepkisi sırasında anahtar rol oynadığı ve hücre metabolizması için çok önemli olduğu raporedilmiştir. SIRT6, genomları ve telomerleri stabilize eden kromatinle ilişkili bir proteindir. SIRT6,genom transkripsiyon, telomer bütünlüğü, DNA onarımı ve metabolik homeostazinin kritik birdüzenleyicisidir. SIRT6 ve telomeraz arasında stabil ve pozitif bir doğrusal korelasyon ortaya çıktı. Böylece SIRT6 hücrelerin erken yaşlanmasını önler ve eksikliği replikatif yaşlanmayı hızlandırır. Biyolojik numunelerin yaş tahmini için güvenilir bir biyobelirteç bulmak, adli DNA fenotipleme sinde önemli görevlerden biridir. Bu tezde tükürükteki yaş ve cinsiyete bağlı SIRT6 geninin ekspresyondüzeyleri analiz edilecektir. Genel olarak. Bulgularımıza göre referans olarak 4-9 yaş grubuyla karşılaştırıldığında 14-19 yaş grubunda sirtuin 6 (sirtuin 6) ekspresyonunda yaklaşık 2 kat azalma gözlemledik. 24-29 yaş grubunda ise yaklaşık 1,75 kat artış görülürken, 30 yaş ve üzeri grupta ise 2 kat düşüş yaşandı. Bu sonuçlar SIRT6 ifadesinde yaşa ve cinsiyete bağlı varyasyonların olasılığını göstermektedir. Bu tutarsızlıklarınsonuçlarını ve bunların hem sağlık hem de yaşlanma süreci üzerindeki potansiyel etkilerini tam olarak kavramak için ek araştırmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Cell senescence is a process that occurs due to telomere shortening during DNA replication and can be induced by various stressors. Senescent cells stop dividing but remain viable, metabolically active and able to secrete many molecules. Some of the hallmarks of aging are cell enlargement, increased granularity, induction of SA-β-galactosidase activity, and an increase in cyclin-dependent kinase inhibitors, p16, and p21. One of the new players associated with cell aging is Sirtuins. Sirtuins (SIRTs) form a class of proteins with mono-ADP ribosyltransferase or NAD+ dependent deacetylase activity. SIRTs are NAD-dependent histone deacetylases that epigenetically regulate the expression of genes and cell metabolism and play an important role in maintaining homeostasis. Sirtuins have been reported to play a key role during cell response to various stresses such as oxidative or genotoxic stress and are crucial for cell metabolism. SIRT6 is a chromatin-associated protein that stabilizes genomes and telomeres. SIRT6 is a critical regulator of genome transcription, telomere integrity, DNA repair and metabolic homeostasis. A stable and positive linear correlation of SIRT6 and telomerase emerged. Thus, SIRT6 prevents premature aging of cells, and its deficiency accelerates replicative senescence. Finding a reliable biomarker for age estimation of biological samples is one of the important tasks in forensic DNA phenotyping. In this thesis, age and sex related SIRT6 gene expression levels in saliva will be analyzed. Generally, based on our findings, while comparing to the 4-9 age group as the reference, we observed a roughly 2-fold decline in sirtuin 6 (sirt 6) expression among the 14-19 age group. Conversely, in the 24-29 age group, there was an approximately 1.75-fold increase, followed by another 2-fold decrease in the 30years and older group. These results indicate the possibility of age and gender-related variations in SIRT6 expression. Additional research is necessary to fully grasp the consequences of these discrepancies and their potential impacts on both health and the aging process.