Tele hemşirelik ile gerçekleştirilen oyunlaştırma tekniğinin ergenlerin beslenme davranışı ve fiziksel aktivite düzeyine etkisi
The effect of gamification technique performed with tele nursing on adolescents' nutritional behavior and physical activity level
- Tez No: 844775
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖRSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, beslenme, ergen, fiziksel aktivite, oyunlaştırma, tele hemşirelik, Adolescent, nutrition, adolescent, physical activity, gamification, tele nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Başlık: Tele hemşirelik ile gerçekleştirilen oyunlaştırma tekniğinin ergenlerin beslenme davranışı ve fiziksel aktivite düzeyine etkisi Amaç: Araştırmanın amacı tele hemşirelik ile gerçekleştirilen oyunlaştırma tekniğinin ergenlerin beslenme davranışı, fiziksel aktivite düzeyi ve sağlık durumu algısına etkisini saptamaktır. Yöntem: Araştırma tek merkezli, tek kör, paralel grup, yedi haftalık takip süresi olan randomize ön test-son test tam deneysel tasarımda yapıldı (Clincal Trials: NCT05567146). Çalışma Aksaray il merkezinde bulunan eğitim programları farklı üç lisede (mesleki ve teknik, Anadolu ve fen lisesi) 65 ergen (29'u müdahale, 36'sı kontrol) ile 16 Mayıs 2022- 2 Eylül 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmada müdahale grubuna yedi hafta boyunca oyunlaştırma tekniği uygulandı. Çalışmada SPSS 15.0 istatistik programı kullanılarak intention-to treat (ITT) analizi yapıldı. Bulgular: Müdahale grubunun fiziksel aktivite düzeyi, beslenme davranışı, meyve ve sebze tüketimi değişim süreci toplam ve alt boyut puanı ile sağlık durumunu algılama puanlarındaki değişimin kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Ayrıca müdahale grubundaki ergenlerin su ve soda içme sıklığı ile enerji içeceği içme sıklığının kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi. Yapılan uygulamanın ergenlerin süt ve süt ürünleri içme sıklığı ile meyve suyu, gazlı içecek, çay ve kahve içme sıklığına etkisi olmadığı belirlendi. Sonuç: Tele hemşirelik ile gerçekleştirilen oyunlaştırma tekniğinin ergenlerin beslenme davranışını ve sağlık durumu algısını iyileştirmede; fiziksel aktivite düzeyini, meyve-sebze tüketimini, su ve soda içme sıklığını artırmada ve enerji içeceği içme sıklığını azaltmada etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Title: The effect of gamification technique performed with tele nursing on adolescents' nutritional behavior and physical activity level Aim: The aim of the research is to determine the effect of the gamification technique performed with telenursing on adolescents' nutritional behavior, physical activity level and health status perception. Methods: The study was conducted in a single-center, single-blind, parallel group, randomized pretest-posttest full experimental design with a seven-week follow-up period (Clincal Trials: NCT05567146). The study was conducted with 65 adolescents (29 intervention, 36 control) in three high schools with different educational programs (vocational and technical, Anatolian and science high schools) in Aksaray city center between 16 May 2022 and 2 September 2022. In the study, gamification technique was applied to the intervention group for seven weeks. In the study, intention-to-treat (ITT) analysis was performed using the SPSS 15.0 statistical program. Results: It was found that the change in the intervention group's physical activity level, nutritional behavior, fruit and vegetable consumption change process total and sub-dimension score, and health status perception scores were statistically significant compared to the control group. In addition, it was determined that the frequency of drinking water, soda and energy drinks of adolescents in the intervention group was statistically significant compared to the control group. It was determined that the application had no effect on the frequency of adolescents drinking milk and dairy products, or on the frequency of drinking fruit juice, carbonated drinks, tea and coffee. Conclusion: The gamification technique performed with telenursing has been shown to improve adolescents' nutritional behavior and health status perception; It has been shown to be effective in increasing the level of physical activity, fruit and vegetable consumption, the frequency of drinking water and soda, and reducing the frequency of drinking energy drinks.