Erişkin aşılama konusunda akademik personelin bilgi, tutum, davranış ve aşı karşıtlığı düzeyi
The level of knowledge, attitude, behavior and vaccine rejection of academic staff regarding vaccination on adult
- Tez No: 844776
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adult vaccination, vaccine rejection, immunization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
TÜRKÇE ÖZET Giriş ve Amaç: Kocaeli Üniversitesi Umuttepe ve Anıtpark Yerleşkelerindeki akademik görevli kişilerin erişkin dönem aşılama hakkında bilgi, tutum düzeyini ölçerek farkındalık sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel, tanımlayıcı ve analitik bir anket çalışmasıdır. Katılımcılara Google Formlar anket formu doldurtulmuş, 320 katılımcı dahil edilerek tamamlanmıştır. İstatistiksel değerlendirme, IBM SPSS 29.0 paket programı ile yapıldı. Kategorik değişkenlerde Fisher's Exact kikare testi, Yates' kikare testi ve Monte Carlo kikare testi kullanıldı. Nümerik Değişkenler için Spearman Korelasyon Analizi yapıldı. Bilgi sorularını değerlendirmek amacıyla Cronbach's Alfa katsayısı analizi yapıldı. Bulgular : Toplamda 320 akademik personel ile yaptığımız çalışmada, gönüllülerin % 44,4 (n=142)'ü kadın cinsiyet, % 55,6 (n=178)'sı erkek cinsiyetteydi. Katılımcıların yaş ortalaması 38,0 ± 10,2 saptandı. En sık bildirilen medeni durum hali evlilikti (% 65,6). Çalışmamızda kronik hastalığı mevcut olan kişiler % 52,5 (n=168) olarak saptandı. Çalışmamızda 320 kişiden % 62,5 (n=200)'ine hekimler tarafından aşılama önerilmişti, en çok önerilmiş olanı % 29,7 (n=95) ile tetanos aşısı, ardından % 25,3 (n=81) ile influenza aşısı gelmiştir. Tüm aşılar içinde bağışıklama sıklığı % 70'in altındaydı. Tüm katılımcıların aşı bilgi düzeyi puan ortalaması 55,0 ± 24,5 saptanmıştır. Sonuç : Bu çalışmada kronik hastalığı bulunan bireylerin düzenli olarak yaptırmaları gereken aşılarını yeterli düzeyde yaptırmadıkları görüldü. Hekimler tarafından aşılama önerisi, aşılama oranlarına katkı sağlasa da yeterli düzeye ulaşmasını sağlayamamıştır. Tüm aşılar içinde bağışıklama sıklığı % 70'in altında kalmıştı. Aşı karşıtlarının puanları, aşı karşıtı görüşe sahip olmayan kişilere göre düşüktü. Aşılanan kişilerin puanları ise daha yüksekti. Anahtar kelimeler : Erişkin aşılama, aşı karşıtlığı, bağışıklama düzeyi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction : We aimed to raise awareness by measuring the knowledge and attitude levels of academic staff at Umuttepe and Anıtpark Campuses of Kocaeli University about adult vaccination. Materials and Methods: This study is a survey study that is cross – sectional, descriptive and analytical. The participants had filled out the Google Forms survey, it has completed with 320 volunteers. Statistical evaluation was made with IBM SPSS 29.0 package program. Fisher's Exact chi-square test, Yates' chi-square test and Monte Carlo chi-square test have used for categorical variables. Spearman Correlation Analysis has performed for Numerical Variables. Cronbach's Alpha coefficient analysis has performed for the quiz. Results: In our study with 320 volunteers, 44.4% (n=142) percent of the volunteers were female and 55.6% (n=178) percent were male. The average age of the volunteers was 38.0 ± 10.2. The most frequently reported status was marriage (65.6%). The participants with chronic diseases were found to be 52.5% (n=168) percent. 62.5% (n=200) percent of the participants were recommended vaccination by physicians, the most recommended vaccine was tetanus vaccine with 29.7% (n=95) percent, followed by influenza vaccine with 25.3% (n=81) percent. The immunization frequency among all vaccines was below 70%. The average vaccination score of knowledge level for all participants was 55.0 ± 24.5. Conclusion: In this study, it has observed that individuals with chronic diseases have not received adequate vaccinations, which they should receive regularly. Although the vaccination recommendation which made by physicians has contributed to vaccination rates, that could not reach sufficient level. Among all vaccines, the immunization frequency has remained below 70% percent. The scores of vaccine rejectors were lower than the scores of who not to be vaccine rejectors. The scores of vaccinated people had the scores higher than others.