Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde karaciğer ve böbrek transplantı yapılan hastaların takiplerindeki sıvı bazlı sitoloji değişiklikleri: Retrospektif Kohort çalışma
- Tez No: 844777
- Danışmanlar: PROF. DR. NASUH UTKU DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Nakil, İmmünsupresyon, HPV, Preinvaziv Lezyon, Sıvı bazlı sitoloji, Transplantation, Immunosuppression, HPV, Pre-invasive Lesion, Liquid-based cytology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmada 01.01.2007 – 20.04.2023 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Kliniğinde karaciğer ve böbrek nakli yapılan 392 hastanın transplantasyon öncesi ve sonrası sıvı bazlı sitoloji sonuçları, HPV durumu, hastalara Leep – trakelektomi yapılma oranı ve hastalarda transplantasyon sonrası oluşan yeni kanserler retrospektif olarak araştırılmıştır. İmmünsupresyon alan bu hasta grubunda, preinvaziv servikal lezyon ve servikal kansere dönme ihtimali yüksek olduğu için, bu hastaların takiplerinin yakın yapılması önemlidir. Bu hasta grubunda yaklaşık immünsupresyona maruziyet süresi 6,15±3,69 olarak bulunmuştur. Bu 392 hastadan yalnızca 128 hastada HPV (%32.7) bakıldığı ve bu hastaların sadece 4 tanesinin pozitif olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla bu durum HPV ile ilişkili net görüş bildirememize sebep olmaktadır. Ayrıca bu hastaların HPV aşılanma oranları oldukça düşük olup, HPV aşısı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını görmekteyiz. Sıvı bazlı sitoloji sonuçlarına baktığımızda ise 324 (%82.7) tanesi transplantasyon sonrası sıvı bazlı sitoloji aldırmış olup, bu hastalardan sadece 17 (% 4.3) hastada sıvı bazlı sitoloji testinde preinvaziv lezyon saptanmıştır. Bu hastaların 14 tanesinde HPV testi bakılmış olup 4 tanesinde HPV pozitif olarak saptanmıştır. Transplant öncesi bakılan sıvı bazlı sitoloji testlerinde ise 42 hastada preinvaziv lezyon saptanmıştır. Bu hastaların 23 tanesi ASCUS, 14 tanesi LSIL, 1 ASC-H, 2 HSIL gelmiş olup hastaların yalnızca 25 tanesine HPV testi bakılmış ve 23 tanesi negatif saptanmıştır, 2 tanesi HPV pozitif saptanmıştır. Transplant sonrası bakılan sıvı bazlı sitoloji sonuçlarında ise 31 hasta NILM, 2 hasta ASCUS, 2 HASTA ASC-H olarak saptanmıştır. HPV pozitifliği bulunan 2 ASCUS hastaya kolposkopi yapılmış olup patoloji sonuçları HSILCIN2 ve LSIL olarak raporlanmıştır. Aynı zamanda 2 ASC-H hastaya da kolposkopi işlemi gerçekleştirilmiş olup patoloji sonuçları LSIL olarak raporlanmıştır. Takipte olan hastaların sayıları yetersiz olduğu için transplantasyon öncesi- sonrası sıvı bazlı sitoloji sonuçları ve HPV sonuçları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür (p>0,05). Ancak takip yetersizliği nedeniyle bu sonuca ulaşıldığı göze alınarak ve bu hastaların immünsupresyon altında yaşadıkları ve topluma göre servikal kanser riskinin daha yüksek olduğu ve preinvaziv lezyonlara daha erken aşamada tanı koymak gerektiği için topluma göre daha sık tarama yapılması gerekmektedir. Ayrıca nakilli hastalar, HPV aşısı hakkında bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, before and after transplant liquid-based cytology results, HPV status, the rate of Leep - trachelectomy performed on 392 patients who underwent liver and kidney transplantation at the Akdeniz University Transplantation Clinic between 01.01.2007 and 20.04.2023, and new cancers developed in patients after transplantation were retrospectively investigated. Considering the high likelihood of developing pre-invasive cervical lesions and cervical cancer in this group of immunosuppressed patients, close monitoring of these patients is so crucial. The approximate duration of exposure to immunosuppressive therapy in this patient group was found to be 6.15 ± 3.69 years. Among these 392 patients, HPV was performed in only 128 patients (32.7%), with only 4 of these patients testing HPV positive. The limited number of patients tested for HPV creates difficulty in making a conclusive interpretation regarding the relationship between HPV and immunosuppression. Furthermore, we observe significantly low rates of HPV vaccination among these patients, indicating their lack of awareness regarding HPV vaccination. Regarding the results of liquid-based cytology, 324 (82.7%) patients underwent liquid-based cytology after transplantation, with only 17 (4.3%) of these patients showing pre-invasive lesions in the cytology test. HPV testing was performed on 14 of these patients, with 4 testing positive for HPV. In the pre-transplant liquid-based cytology tests, pre-invasive lesions were detected in 42 patients. Among these patients, 23 were ASCUS, 14 were LSIL, 1 was ASC-H, and 2 were HSIL. Only 25 of these patients were tested for HPV, with 23 testing negative and 2 testing positive for HPV. Post-transplant liquid-based cytology results showed 31 patients as NILM, 2 as ASCUS, and 2 as ASC-H. Among the 2 ASCUS patients with HPV positivity, colposcopy was performed, and pathology results were reported as HSILCIN2 and LSIL, respectively. Additionally, colposcopy was performed on 2 ASC-H patients, and the pathology results reported LSIL. Due to the insufficient number of patients in follow-up, no significant difference was observed between pre- and post-transplant liquid-based cytology results and HPV results (p>0.05). However, considering the inadequacy of follow-up leading to this conclusion, and the higher risk of cervical cancer in these patients compared to the general population due to their immunosuppressed status, it is essential to perform more frequent screenings compared to the general population to diagnose pre-invasive lesions at an earlier stage. Furthermore, transplant recipients should be educated about HPV vaccination.