Optimization and in vitro evaluation of transdermal film and nanofiber formulations containing Mirtazapine
Mirtazapin içeren transdermal film ve nanofiber formülasyonlarının optimizasyonu ve in vitro değerlendirilmesi
  1. Tez No: 844826
  2. Yazar: NOOR ALHAIDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KAHRAMAN ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Nanolifler, Elektro-eğirme, Transdermal Film, Mirtazapin, Eudragit RS100, Nanofibers, Electrospinning, Transdermal Film, Mirtazapine, Eudragit RS100
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İlaçların transdermal yolla uygulanması, plazma ilaç seviyelerindeki dalgalanmayı azaltma, kan dolaşımında sabit bir ilaç konsantrasyonu sağlama ve dozlama sıklığını azaltma gibi avantajlar sunan alternatif bir uygulama yolu olarak ilgi çekmektedir. Oral yolla ilaç uygulamasının farmakokinetik açıdan dezavantajlı olması nedeniyle kontrollü ilaç salımı yapan transdermal ilaç salım sistemlerinin geliştirilmesi özellikle mirtazapin gibi düşük oral biyoyararlanıma (%50) sahip antidepresanların salımı için avantaj oluşturmaktadır. Bu çalışmada mirtazapin içeren transdermal film formülasyonları ve elektrospun nanolif formülasyonları hazırlandı ve ardından ilacın kontrollü salımını test etmek amacıyla iki dozaj şekli karşılaştırıldı. Hem transdermal filmlerin hem de nanoliflerin geliştirme ve optimizasyon süreçleri, iki formülasyon faktörünün formülasyonun kalite özellikleri üzerindeki etkilerini araştırmayı sağlayan 32 tam faktöriyel tasarıma göre tasarlandı. Transdermal filmler, çözücü uçurma yöntemi kullanılarak hazırlandı ve ardından görsel kontrol, kalınlık, içerik tekdüzeliği, mekanik özellikler ve in vitro ilaç salımı açısından değerlendirildiler. Deneysel tasarıma göre optimize edilen transdermal film formülasyonu, 6.57±0.745 MPa'lık bir çekme gücü, %109.165±0.695 içerik tekdüzeliği ve 810.467±49.567 mcg/cm2 kümülatif ilaç salım miktarı sergiledi. Nanolif formülasyonları, elektro-eğirme tekniği ile hazırlandı ve ardından içerik tekdüzeliği, yüzey morfolojisi, ortalama lif çapı ve in vitro ilaç salımı açısından değerlendirildi. Deneysel tasarıma göre optimize edilen nanolif formülasyonunu, %97.234±0.539 içerik tekdüzeliği, boncuk içermeyen düzgün lif görünümü, 347.23±69.10 nm ortalama lif çapı ve 14.115±1.231 mcg/cm2 kümülatif ilaç salım miktarı gösterdi. Eudragit RS100 kullanılarak geliştirilen formülasyonlardan ise nanolif formülasyonlarının ilacı daha kontrollü bir şekilde saldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Delivering drugs via the transdermal route has gained significant interest as an alternative that offers advantages such as reducing the fluctuation in plasma drug levels, maintaining a steady-state flux into the bloodstream, and reducing the dosing frequency, hence increasing the patients' compliance. The development of a controlled-release transdermal delivery system for the delivery of antidepressants is becoming a necessity to avoid the pharmacokinetic challenges of the oral route and the poor tolerability of these drugs. Mirtazapine is an antidepressant that has an oral bioavailability of 50% due to its substantial first-pass metabolism. In this study, mirtazapine-containing transdermal film formulations and electrospun nanofiber formulations were developed and subsequently compared with the aim of achieving a controlled, gradual release of the drug. The development and optimization processes of both films and nanofibers were conducted according to the 32 full factorial design, which enables the investigation of the effects of two formulation factors on the quality attributes of the formulation and thus optimizes the formulation accordingly. The films were prepared using the solvent casting method and then assessed in terms of mechanical properties, content uniformity, and in vitro drug release. The results of the evaluation of the optimized transdermal film formulation demonstrated a tensile strength of 6.57±0.745 MPa, a drug content of 109.165±0.695%, and a cumulative amount of drug released in vitro of 810.467±49.567 mcg/cm2. The nanofiber formulations were prepared by the electrospinning technique and were subsequently assessed in terms of content uniformity, nanofibers' morphology, average fiber diameter, and in vitro drug release performance. The results of the evaluation of the optimized nanofiber formulation demonstrated a drug content of 97.234 ±0.539%, a bead-free smooth fiber appearance, an average fiber diameter of 347.23±69.10 nm, and a cumulative amount of drug released in vitro of 14.115±1.231 mcg/cm2. In conclusion, the optimized Eudragit RS100-based nanofiber formulations released the drug in a more controlled manner compared to the optimized films of the same polymer.