Damaktan serbest diş eti grefti alınmasından sonra donör bölgedeki yara iyileşmesinde hyalüronik asit ve CGF-CD34'ün rolü
The role of hyaluronic acid and CGF-CD34 in wound healing in the donor area of free gingival graft from the palate
  1. Tez No: 844836
  2. Yazar: DİLEK BİÇER EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ORBAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest diş eti grefti, hiyalüronik asit, konsantre büyüme faktörü, yara iyileşmesi, Free gingival graft, hyaluronic acid, concentrated growth factor, wound healing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada; SDG operasyonu sonrasında donör bögeden kaynaklanan ağrı, yanma ve kanama gibi komplikasyonları en aza indirmek ve yara iyileşmesini hızlandırmak amacıyla damaktaki donör bölgeye HA jel veya KBF-CD34+ uygulanması ve etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmamızda, SDG operasyonu yapılması planlanan hastalar kura yöntemiyle gruplara ayrılmıştır. HA, KBF ve kontrol grubu olmak üzere üç grup oluşturulmuştur. HA grubuna operasyondan hemen sonra ve operasyondan sonraki 3.gün HA jel uygunmıştır. KBF grubuna operasyondan hemen sonra KBF membran yerleştirilmiştir. Kontrol grubuna ise geleneksel tedaviye ek olarak herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Hastalardan postoperatif 7 gün boyunca ağrı ve yanma hissi düzeylerini ve aldıkları analjezik tablet sayılarını verilen forma kaydetmeleri istenmiştir. Postoperatif 7., 14. ve 30. gün kontrol randevularında donör bölgenin yara iyileşmesi epitelizasyon ve renk uyumu yönünden Likert tipi bir skala ile değerlendirilmiştir. Bulgular: SDG operasyonundan sonra donör bölgeye hiyaluronik asit jel uygulaması yaranın epitelizasyon ve renk uyumunda skorlarında anlamlı olarak daha iyi sonuçlar verdi. Operasyon sonrası yanma hissi skorları ve alınan analjezik tablet miktarı da anlamlı olarak daha az bulundu. SDG operasyonundan sonra donör bölgeye KBF uygulaması yalnızca operasyon sonrası ağrı ve yanma hissi skorlarında anlamlı bir azalma meydana getirdi.“Ağız sağlığının yaşam kalitesini etkileme”anketi sorularına verilen cevaplarda numerik farklılıklar olmasına rağmen istatistiksel olarak bir fark bulunamadı. Sonuç: HA uygulaması sert damak yara iyileşmesine katkı sağlamaktadır. KBF uygulaması ise yara iyileşmesine ek bir katkı sağlamamasına rağmen postoperatif hasta konforunu arttırmıştır. Ancak HA ve KBF arasında yara iyileşmesi ve postoperatif hasta konforu açısından herhangi bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; It was aimed to apply HA gel or CGF-CD34+ to the donor area on the palate and evaluate their effectiveness in order to reduce complications such as pain, burning and bleeding arising from the donor area after the SDG operation and to accelerate wound healing. Material and method: In our prospective, randomized and controlled study, patients planned to undergo FGG surgery were divided into groups by drawing lots. Three groups were formed: HA, CGF and control group. HA gel was applied to the HA group immediately after the operation and on the 3rd day after the operation. A CGF membrane was placed in the CGF group immediately after the operation. No procedure was applied to the control group in addition to traditional treatment. Patients were asked to record their pain and burning sensation levels and the number of analgesic tablets they took for 7 postoperative days on the provided form. At the postoperative 7th, 14th and 30th day control appointments, wound healing of the donor area was evaluated with a Likert-type scale in terms of epithelialization and color harmony. Results: Application of hyaluronic acid gel to the donor area after the FGG operation gave significantly better results in wound epithelialization and color matching scores. Postoperative burning sensation scores and the amount of analgesic tablets taken were also significantly less. Application of CGF to the donor area after FGG operation resulted in a significant decrease only in postoperative pain and burning sensation scores. Although there were numerical differences in the answers to the survey questions“Oral Health-related Quality of Life”, no statistical difference was found. Conclusion: HA application contributes to hard palate wound healing. Although CGF application did not contribute to wound healing, it increased postoperative patient comfort. However, there is no difference between HA and CGF in terms of wound healing and postoperative patient comfort.