İleri evre kalp yetersizliği hastalarında TAPSE/SPAB oranı ve conut skoru
TAPSE/SPAP rate and conut score in patients with advanced heart failure
  1. Tez No: 844918
  2. Yazar: ALİ CAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEMİZHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: TAPSE/SPAB, CONUT skoru, İleri evre kalp yetersizliği, TAPSE/SPAB, CONUT score, Advanced heart failure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş: İleri evre kalp yetersizliği optimal medikal, cihaz tedavisine rağmen semptomların kalıcı veya ilerlediği, sağkalımın azaldığı klinik sendromdur. Prevalansı giderek artmakta ve yönetim süreci giderek önem kazanmaktadır. İleri evre kalp yetersizliği hastalarında sağ ventrikül fonksiyon bozukluğu ve malnütrisyon gelişmesi hastaların yönetim sürecini ve prognozunu olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle sağ ventrikül fonksiyonun ve malnütrisyonun değerlendirilmesi prognostik öneme sahiptir. Sağ ventrikül fonksiyonlarını değerlendirmede ekokardiyografi ile hesaplanan triküspit anüler düzlem sistolik hareketi (TAPSE) ve sistolik pulmoner arter basıncı (SPAB) kullanılmaktadır. TAPSE/SPAB oranı ise kalp yetersizliği hastalarında mortalitenin bağımsız bir prediktörüdür. Nutrisyonel Durum Konrolü (CONUT) kalp yetersizliği hastalarında yetersiz beslenmeyi gösteren prognostik öneme sahip skorlama sistemidir. Çalışmamızda ileri evre kalp yetersizliği hastalarında, TAPSE/SPAB oranı ile CONUT skoru arasındaki ilişkiyi ve bu parametrelerin kardiyovasküler mortalite ve kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatış üzerindeki etkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak tasarlandı. Araştırmaya Mayıs 2020-Mayıs 2023 tarihlerinde arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde ileri evre kalp yetersizliği ile takip edilen ve kalp kateterizasyonu, eş zamanlı ekokardiyografisi yapılmış 18 yaş üzeri 227 ileri evre kalp yetersizliği hastası dahil edildi. Hastaların kalp kateterizasyon, ekokardiyografi ve laboratuvar parametreleri hastane bilişim sistemi üzerinden elde edilerek kaydedildi. TAPSE/SPAB oranı ile CONUT skoru arasındaki korelasyonu ve bu parametrelerin 1 yıllık kardiyovasküler mortalite ve kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatış üzerindeki etkisini araştırdık. Bulgular: Kardiyovasküler ölüm gerçekleşen 51 hastada TAPSE değeri, TAPSE/SPAB oranı anlamlı olarak daha düşük saptandı. CONUT skoru, N terminal pro brain natriüretik peptid (NT-proBNP) değeri, sağ atriyal basnıç (RAP), SPAB ölçümü anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Yapılan çok değişkenli regresyon analizi sonucu ise TAPSE/SPAB oranı kardiyovasküler mortalitenin bağımsız prediktörü olarak saptandı. TAPSE/SPAB oranı ile CONUT skoru arasında negatif korelasyon anlamlı olarak saptandı. Kalp yetersizliği nedeniyle hastane yatışı olan 100 hastada TAPSE değeri, kardiyak output (KO) , TAPSE/SPAB oranı anlamlı olarak daha düşük saptandı. CONUT skoru, NT-proBNP, pulmoner vasküler direnç (PVR), RAP, SPAB ölçümü anlamlı olarak daha yüksek saptandı. TAPSE/SPAB oranı kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatışı göstermede bağımsız bir ön gördürücüsü olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda ileri evre kalp yetersizliğinde TAPSE/SPAB hem kardiyovasküler mortalite hem de kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatışı göstermede bağımsız bir ön gördürücüdür. TAPSE/SPAB oranı ile CONUT skoru arasında negatif bir korelasyon saptandı. CONUT skoru kardiyovasküler mortalite ve kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatışı göstermede bağımsız bir prediktör olarak saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Advanced stage heart failure is a clinical syndrome in which symptoms persist or progress despite optimal medical and device treatment and survival decreases. Its prevalence is increasing and the management process is becoming increasingly important. The development of right ventricular dysfunction and malnutrition in advanced-stage heart failure patients negatively affects the management process and prognosis of the patients. Therefore, evaluation of right ventricular function and malnutrition has prognostic importance. Tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) and pulmonary artery systolic pressure (SPAP) calculated by echocardiography are used to evaluate right ventricular functions. TAPSE/SPAP ratio is an independent predictor of mortality in heart failure patients. CONUT is a scoring system with prognostic significance that indicates malnutrition in heart failure patients. In our study, we investigated the relationship between TAPSE/SPAP ratio and CONUT score and the effect of these parameters on cardiovascular mortality and hospitalization due to heart failure in patients with advanced heart failure. Materials and Methods: Our study was designed retrospectively. 227 advanced heart failure patients over the age of 18, who were followed up with advanced heart failure at Ankara Bilkent City Hospital between May 2020 and May 2023 and underwent cardiac catheterization and simultaneous echocardiography, were included in the study. Cardiac catheterization, echocardiography and laboratory parameters of the patients were obtained and recorded through the hospital information system. We investigated the correlation between TAPSE/SPAP ratio and CONUT score and the impact of these parameters on 1-year cardiovascular mortality and hospitalization for heart failure. Results: TAPSE value and TAPSE/SPAP ratio were found to be significantly lower in 51 patients with cardiovascular death. CONUT score, N-terminal pro brain natriuretic peptide (NT-proBNP) value, right atrial pressure (RAP), and SPAP measurement were found to be significantly higher. As a result of multivariate regression analysis, TAPSE/SPAP ratio was found to be an independent predictor of cardiovascular mortality. A significant negative correlation was detected between the TAPSE/SPAP ratio and the CONUT score. TAPSE value, cardiac output (HR), TAPSE/SPAP ratio were found to be significantly lower in 100 patients hospitalized due to heart failure. CONUT score, NT-proBNP, pulmonary vascular resistance (PVR), RAP, SPAP measurements were found to be significantly higher. TAPSE/SPAP ratio was found to be an independent predictor of hospitalization due to heart failure. Conclusion: In our study, TAPSE/SPAP is an independent predictor of both cardiovascular mortality and hospitalization due to heart failure in advanced stage heart failure. A negative correlation was detected between the TAPSE/SPAP ratio and the CONUT score. CONUT score was not found to be an independent predictor of cardiovascular mortality and hospitalization due to heart failure.