Biyolojik ajan kullanan Aksiyal Spondiloartrit tanılı erkek hastalarda seksüel disfonksiyon
Sexual dysfunction in male patients diagnosed with Axial Spondyloarthritis using biological agent
  1. Tez No: 844965
  2. Yazar: BURHAN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spondiloartrit, Ankilozan Spondilit, Biyolojik Ajan, Erektil Disfonksiyon, Depresyon, Anksiyete, Spondyloarthritis, Ankylosing Spondylitis, Biological Agent Erectile Dysfunction, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Spondiloartrit (SpA), omurga ve sakroiliak eklemleri tutan, ilerleyici omurga tutukluğuna ve inflamatuar bel ağrısına sahip kronik inflamatuar bir rahatsızlıktır. Ankilozan spondilit (AS) spondiloartritgrubundaki rahatsızlıkların prototipidir. AS'nin en özenmlisemptomu sakroiliak eklemleri ve omurgayı tutmasının dışında ekstraartiküler bulguları da olan sistemik bir rahatsızlıktır. Spondiloartrit hastalığı hem fiziksel hem de psikolojik birçok probleme neden olmaktadır. Bunun dışında hastaların tedavide kullandığı biyolojik ajanlar erektil fonksiyonu etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı biyolojik ajan kullanan hastalarda erektil disfonksiyonu belirlemektir. Çalışmaya 100 biyolojik ajan kullanan ve 100 biyolojik ajan kullanmayan aksiyalSpA tanılı hasta olmak üzere 200 hasta alındı. Hastaların demografik bilgileri kaydedildi. Tüm hastalara Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi Anketi uygulandı. Tüm hastaların genel sağlık durumunu belirlemek için NottighamHealth Profili (NHP) uygulandı. Hastaların anksiyete ve depresyon durumu, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) uygulandı. Çalışmaya katılanlardan biyolojik ajan kullananların %86'sında erektil disfonksiyon saptanırken, biyolojik ajan kullanmayanların %69'nda erektil disfonksiyon tespit edildi. Biyolojik ajan kullananlarda kullanmayanlara göre erektil disfonksiyon istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde daha yüksek olarak bulundu (p≤0,01). Biyolojik ajan kullananlar ile kullanmayanlar Nottingham Sağlık Profiline göre ağrı, duygusal reaksiyonlar, uyku, sosyal izolasyon, fiziksel aktivite ve enerji alt başlıklarının tümünde istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır (p≥0,05). Gruplar arası hastane anksiyete ve depresyon skorları karşılaştırıldığında biyolojik ajan kullanan grubun depresyon ortalaması5,92±4,14iken biyolojik ajan kullanmayanların 6,47±3,51olup anlamlı değildi (p≥0,05). Grupların anksiyete açısından karşılaştırıldığında biyolojik ajan kullananların ortalaması3,28±3,40iken biyolojik ajan kullanmayanların ortalaması2,52±2,54olup istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p≤0,05). Sonuç olarak; Biyolojik ajan kullanan Spondiloartrithastalarının biyolojik ajan kullanmayanlara göre erektil disfonksiyonu istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Biyolojik Ajan kullanımı genel sağlık durumları üzerine etkisi bulunmamıştır. Biyolojik ajan kullananların anksiyete durumu kullanmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
Spondyloarthritis is a chronic inflammatory disorder involving the spine and sacroiliac joints, with progressive spinal stiffness and inflammatory low back pain. Ankylosing spondylitis (AS) is a prototype of the disorders in the spondyloarthropathy group. The most prominent symptom of AS is a systemic disorder that not only affects the sacroiliac joints and spine, but also has extra-articular findings. Spondyloarthritis disease causes many physical and psychological problems. Apart from this, biological agents used by patients may affect erectile function. The aim of this study is to determine erectile dysfunction in patients using biological agents. 200 patients, 100 patients diagnosed with ankylosing spondylitis using biological agents and 100 patients with ankylosing spondylitis not using biological agents, were included in the study. Demographic information of the patients was recorded. The International Erectile Function Index questionnaire was administered to all patients. The Nottingham Health Profile (NHP) was applied to determine the general health status of all patients. Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD) was applied to the patients' anxiety and depression status. Although 86% of the study participants who used biological agents had erectile dysfunction, erectile dysfunction was detected in 69% of those who did not use biological agents. Erectile dysfunction was found to be statistically significantly higher in those who used biological agents than in those who did not (p≤0.01). According to the Nottingham Health Profile, no statistically significant results were found in all subheadings of pain, emotional reactions, sleep, social isolation, physical activity and energy between those who used and those who did not use biological agents (p≥0.05). When the hospital anxiety and depression scores were compared between the groups, the depression mean of the group using biological agents was5,92±4,14, while the mean depression of those who did not use biological agents was6,47±3,51 and was not significant (p≥0.05). When the groups were compared in terms of anxiety, the mean of those using biological agents was3,28±3,40 while the mean of those not using biological agents was 2,52±2,54, which was found to be statistically significant (p≤0.05). In conclusion; Erectile dysfunction was found to be statistically significantly higher in Spondyloarthropathy patients using biological agents than in those not using biological agents. The use of biological agents has not been found to have any effect on general health conditions.Anxiety status was significantly affected in those who used biological agents compared to those who did not use biological agents.