Ankilozan spondilit ve nonradyografik aksiyel spondiloartropati tanılı biyolojik tedavi başlanan hastalar arasında tedavi uygulama aralığının uzatılması ve/veya doz azaltılması ile standart doz tedavi alan hastaların demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with ankylosing spondylitis and non-radiographic axial spondyloarthritis receiving biologic treatment: comparison of standard-dose therapy with extended dosing intervals and/or dose reduction strategies
  1. Tez No: 938196
  2. Yazar: MÜSLÜM FIRAT İKİKARDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİBE SALER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, aksiyel spondiloartrit, tümör nekrozis faktör inhibitörü, ilaç azaltımı, Ankylosing spondylitis, axial spondyloarthritis, tumor necrosis factor inhibitor, drug tapering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ankilozan Spondilit ve Nonradyografik Aksiyel Spondiloartropati Tanılı Biyolojik Tedavi Başlanan Hastalar Arasında Tedavi Uygulama Aralığının Uzatılması ve/veya Doz Azaltılması ile Standart Doz Tedavi Alan Hastaların Demografik ve Klinik Özelliklerinin İncelenmesi Amaç: Çalışmamızda aksiyel spondiloartrit (aSpA) tanılı standart doz ile azaltılmış doz biyolojik hastalık modifiye edici anti-romatizmal ilaç (bDMARD) kullanan hastaların demografik ve klinik özelliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi romatoloji polikliniklerine 1 Ekim 2017 ile 31 Ekim 2023 tarihleri arasında başvuran aSpA tanılı hastalar geriye dönük incelendi. Hasta verileri 1 Aralık 2023 ile 30 Kasım 2024 tarihleri arasında toplandı. Hastaların demografik ve klinik özellikleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: bDMARD azaltılmış doz tedavi grubunda (ADTG) 105, standart doz tedavi grubunda (SDTG) 146, toplamda 251 hasta çalışmaya dahil edildi. SDTG'ye göre, ADTG'de daha fazla erkek hasta vardı (%75,2'ye karşı %57,5, p=0,004). ADTG'de daha az oranda obezite (%27,6'ya karşı %47,9, p=0,001), kronik hastalık (%55,2'ye karşı %68,5, p=0,032), fibromiyalji sendromu (FMS) (%1,9'a karşı %10,3, p=0,009), ≥3 farklı bDMARD kullanımı (%4,8'e karşı %26, p=0,000), steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaç kullanımı (%23,8'e karşı %48,6, p=0,000) bulundu. ADTG daha uzun hastalık süresine (ortanca: 152 aya karşı 130 ay, p=0,009), daha düşük eritrosit sedimentasyon hızına (ortanca: 5 mm/saat'e karşı 8 mm/saat, p=0,000), C-reaktif protein değerine (ortanca: 3,1 mg/L'ye karşı 4,05 mg/L, p=0,033) ve güncel ankylosing spondylitis disease activity score-C-reaktif protein değerine (ortanca: 1,2'ye karşı 1,7, p=0,000), daha yüksek remisyon oranına (%87,6'ya karşı %58,2, p=0,000) sahipti. ADTG'de en sık kullanılan bDMARD etanersept (%31,4, 25 mg ve 50 mg birlikte), ikinci en sık kullanılan ajan ise golimumab (%21,9) olmuştur. ADTG'deki diğer bDMARD'lar ile karşılaştırıldığında azaltılan dozda idame tedavi süresi etanerseptte daha uzundur (ortanca: 102 aya karşı 61 ay, p=0,002). Sonuç: bDMARD dozu azaltma obez olmayan, kronik hastalığı veya FMS'si olmayan erkek hastalarda daha sık uygulanabilmiştir. Etanersept en sık doz aralığı açılabilen ilaç olmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Demographic and Clinical Characteristics of Patients Diagnosed with Ankylosing Spondylitis and Non-Radiographic Axial Spondyloarthritis Receiving Biologic Treatment: Comparison of Standard-Dose Therapy with Extended Dosing Intervals and/or Dose Reduction Strategies Aim: In our study, a comparison of the demographic and clinical characteristics of the patients with axial spondyloarthritis (aSpA) receiving standard-dose versus tapered-dose biologic disease-modifying antirheumatic drugs (bDMARD) was aimed. Materials and Methods: The patients with aSpA who visited the rheumatology outpatient clinics at Adana City Education and Research Hospital between 1 October 2017 and 31 October 2023 were retrospectively analyzed. The patient's data were collected between 1 December 2023 and 30 November 2024. The demographic and clinical characteristics of the patients were compared between groups. Results: A total of 251 patients were included in the study, with 105 patients in bDMARD tapered dose group (TDG) and 146 patients in standard dose group (SDG). Compared to SDG, there were more male patients in the TDG (75.2% vs. 57.5%, p=0.004). In the TDG, lower rates of obesity (27.6% vs. 47.9%, p=0.001), chronic disease (55.2% vs. 68.5%, p=0.032), fibromyalgia syndrome (FMS) (1.9% vs. 10.3%, p=0.009), ≥3 different bDMARDs usage (4,8% vs 26%, p=0,000), and nonsteroidal anti-inflammatory drug usage (23,8% vs 48,6%, p=0,000) were found. The TDG had a longer disease duration (median: 152 vs. 130 months, p=0.009), lower erythrocyte sedimentation rate (median: 5 mm/h vs. 8 mm/h, p=0.000), C-reactive protein (median: 3,1 mg/L vs 4,05 mg/L, p=0,033), current ankylosing spondylitis disease activity score-C-reactive protein level (median: 1.2 vs. 1.7, p=0.000), and a higher remission rate (87.6% vs. 58.2%, p=0.000). The most frequently used bDMARD in the TDG was etanercept (31,4%, 25 mg and 50 mg forms), and the second most commonly used was golimumab (%21,9). Compared to other bDMARDs, maintenance duration at the tapered dose of etanercept was longer (median: 102 vs 61 months, p=0.002). Conclusion: bDMARD tapering was more frequently performed in male patients who do not have obesity, chronic diseases, or FMS. Etanercept was a drug that was most commonly tapered.