Daralmış dişsiz alanların rehabilitasyonunda farklı implant ve protez tasarımlarına bağlı olarak oluşan stresin sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of stress analysis caused by different implant and prosthesis treatment plans in the rehabilitation of mesiodistally narrowed edentulous areas by finite element method
  1. Tez No: 844982
  2. Yazar: ONUR ÇINAR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AGÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: daralmış dişsiz alan, geniş boyunlu implant, diş-implant destekli protez, kantilever, sonlu elemanlar analizi, narrowed edentulous area, wide neck implant, tooth-implant supported prosthesis, cantilever, finite element analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
İmplant tasarımının öncelikli amacı, klinisyenin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Yüzey modifikasyonları, konik bağlantı, platform switch ve implant boyutlarının çeşitlendirilmesi son yıllarda dental implantolojide meydana gelen başlıca yeniliklerdir. Hastaya uygun implant boyu ve genişliğinin seçimi, implant cerrahisinin temelini oluşturur. Günümüzde 3,75–4,1 mm aralığında çapa sahip implantlar, standart implantlar olarak pek çok endikasyonda yaygın şekilde kullanılmaktadır. 4,5 mm'den daha geniş implantlar ise geniş çaplı implant olarak kabul edilir. Geniş çaplı implantlar, kemikle teması arttıran geniş yüzey alanı ve uygun çıkış profili vaatleriyle 1993 yılında Nobel Biocare firması tarafından piyasaya sürülmüştür. Günümüzde geniş implantlar, çekim soketlerinde ve molar bölgede sıklıkla tercih edilmektedir. Straumann implant sistemi standart (4,1 mm), dar (3,3 mm) ve geniş (4,8 mm) çaplı implantları içerir. Protetik ihtiyaçları karşılamak üzere normal (4,8 mm), dar (3,5 mm) ve geniş (6,5 mm) boyun seçenekleri mevcuttur. Geniş boyunlu implantların piyasaya sunulmasından bu yana prognozları hakkında yeterli bilgi henüz bulunmamaktadır. Posterior bölgede bulunan daralmış dişsiz boşlukların tedavisinde, implant planlanlaması yapılırken sıklıkla ikilemde kalınabilmektedir. Bu boşluklarda geniş boyunlu implantlar; kantilever, diş-implant destekli protezler, iki adet dar çaplı implant kullanımı gibi durumlara alternatif olarak öne çıkabilir.
Özet (Çeviri)
The primary goal of implant design is to meet the clinician's needs. Surface modifications, taper connection, platform switch and diversification of implant sizes are the main innovations in dental implantology in recent years. Choosing the appropriate implant length and is a fundamental step before performing implant surgery. Today, implants with a diameter of 3.75–4.1 mm are widely used as standard implants in many indications. Implants larger than 4.5 mm are considered large-diameter implants. Large-diameter implants were introduced to the market by Nobel Biocare in 1993 with the promise of a large surface area that increases contact with bone and an appropriate exit profile. Today, wide implants are frequently preferred in extraction sockets and molar regions. Straumann implant system includes standard (4.1 mm), narrow (3.3 mm) and wide (4.8 mm) diameter implants. Regular (4.8 mm), narrow (3.5 mm) and wide (6.5 mm) neck options are available to meet prosthetic needs. Since the introduction of wide neck implants to the market, there is not enough information about their prognosis yet. In the treatment of narrowed edentulous spaces in the posterior region, dilemmas can often be encountered while planning the implant. Wide-necked implants in these areas; cantilever, dental-implant supported prostheses, and the use of two narrow-diameter implants can come to the fore as an alternative.