Ağır metal iyonlarını içeren besin ortamlarında üretilen mikro organizmalarda kesikli sistemde Cr6+, Pb2+ ve Cu2+ iyonlarının adsorpsiyonu
The Adsorption of Cr6+, Pb2+ and Cu2+ ions by microogannisms produced in the nutrition medrums containing heavy metal ions
- Tez No: 84500
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MACİD NURBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, adsorpsiyon, ağır metaller, endüstriyel atıksular, Biosorption, adsorption, heavy metals, industrial waste waters
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, endüstriyel atıksulardan mikroorganizmalar tarafından krom, kurşun ve bakır iyonlarının seçimli adsorpsiyonları incelendi. Mikroorganizmalar topraktan izole edilerek, kurutuldu ve iyonların adsorpsiyonunda 1 gmo/50 mi metal çözeltisi olacak şekilde kullanıldı. Adsorpsiyon kapasitesine etki eden çevresel etkilerden pH, sıcaklık ve başlangıç metal derişinden incelendi. Hücrelerin krom, kurşun ve bakır adsorpsiyonu için optimum pH değerleri sırasıyla 2,0, 4,5 ve 4,5 olarak bulundu. Diğer parametreler sabit tutularak, tüm iyonlar için uygun sıcaklık 27 °C olarak belirlendi. Başlangıç metal iyon derişimleri krom, kurşun ve bakır için sırasıyla 48,41 mg Cr6+/1, 100 mg Pb2+/1 ve 140 mg Cu2+/1 olduğunda saptandı, bu koşullar altında adsorpsiyon değerleri krom, kurşun ve bakır için sırasıyla 38,41 mg Cr6+/1, 100 mg Pb2+/1 ve 108 mg Cu2+/1 olarak bulundu. Adsorpsiyon çalışmaları sonucunda mikroorganizmaların krom, kurşun ve bakır iyonlarının adsorpsiyonu için uygun olduğu görüldü. Freundlich adsorpsiyon izotermine uygunluğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, selective adsorptions of chromium, lead and cupper by microorganisms from industrial waste waters were investigated. The microorganisms isolated from soil were dried before using in adsorption experiments in 1 gmo/50 ml metal solution. The effects of pH, temperature and initial concentration of metal ions on the adsorption capacity were studied. The optimum pH values for chromium, lead and cupper adsorption was found to be 2,0, 4,5 and 4,5 respectivelly. Keeping the other parameters constant, the optimum temperature was specified as 27 °C for all ions under examination. The maximum adsorption was observed for Cr6+, Pb2+ and Cu2+, at the initial concentration of 48,41 mg Ct6+f\, 100 mg Pb2+/1 and 140 mg Cu2+/1 respectivelly under these conditions the adsorption values were found to be 38,41 mg Cr*7l, 100 mg Pb2+/1 and 108 mg Cu2+/1 respectivelly. The results indicated that microorganisms were suitable for the adsorption of chromium, lead and cupper from waste waters. It was also concluded that follows Freundlich isoterm.