Investigating the roles of emotional intelligence and self-esteem on psychological well-being among emerging adults
Beliren yetişkinlerde duygusal zekanın ve özgüvenin psikolojik iyi oluş üzerindeki rollerinin incelenmesi
- Tez No: 845113
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU BUYRUK GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinler, Duygusal Zekâ, Benlik Saygısı, Psikolojik İyi Oluş, Emerging Adults, Emotional Intelligence, Self-Esteem, Psychological well-being
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma iki amaç doğrultusunda yürütülmüştür. Araştırmada ilk olarak beliren yetişkinlerin psikolojik iyi oluşlarının yaş, cinsiyet, romantik ilişki durumu, sosyo-ekonomik durum, doğum sırası ve ebeveyn kaybı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. İkinci olarak ise beliren yetişkinlerde duygusal zekanın, benlik saygısının ve bazı demografik değişkenlerin (cinsiyet, yaş, ilişki durumu, sosyo-ekonomik durum, doğum sırası ve ebeveyn kaybı) psikolojik iyi oluş üzerindeki yordayıcı rolü araştırılmıştır. Araştırmaya yaşları 18-29 arasında değişen, 350 beliren yetişkin katılmıştır. Araştırmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Duygusal Zekâ Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları cinsiyet, romantik ilişki durumu, sosyoekonomik durum ve ebeveyn kaybı açısından psikolojik iyi oluşta anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Ayrıca araştırmanın sonuçları duygusal zekânın ve benlik saygısının beliren yetişkinlerin psikolojik iyi oluşunun anlamlı yordayıcıları olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar literatür doğrultusunda tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current study was conducted for two goals. Firstly, this study aimed to investigate whether psychological well-being differs in terms of age, gender, romantic relationship status, socio-economic status, birth order, and loss of parent of emerging adults. Secondly, this study aimed to investigate the prediction role of emotional intelligence, self-esteem as well as some demographic variables (age, gender, romantic relationship status, socio-economic status, birth order, and loss of parent) on the psychological well-being of emerging adults. This study conducted with 350 emerging adults aged between 18-29 years. Participants were asked to fill out Demographic Information Form, Emotional Intelligence Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, and Psychological Well-being Scale. The results revealed that there was a significant difference in psychological well-being in terms of gender, current relationship, socioeconomic status, and loss of parents. Additionally, the results revealed that emotional intelligence and self-esteem are significant predictors of the psychological well-being of emerging adults in Turkish society. The results were discussed in line with the literature and suggestions and recommendations were provided for further research.