Hemşirelik öğrencilerinin yenidoğanın ilk değerlendirilmesine ilişkin bilgi ve becerilerine simülasyona temelli öğrenmenin etkisi
The effect of simulation-based learning on nursing students' knowledge and skills related to the initial assessment of the newborn
- Tez No: 845153
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KUĞUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, Hemşirelik eğitimi, Klinik simülasyon, Yenidoğanın ilk değerlendirmesi, Nursing students, Nursing education, Clinical simulation, Initial assessment of newborn
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin yenidoğanın ilk değerlendirilmesine ilişkin bilgi ve becerilerine simülasyona dayalı öğrenmenin etkisinin değerlendirilmesi için randomize kontrollü karma metot tasarım tipinde gerçekleştirildi. Doğumhanede yenidoğanın ilk değerlendirilmesi ve bakım yönetimi eğitiminde kullanılan iki farklı yöntemin (klinik simülasyon ve geleneksel öğretim) hemşirelik öğrencilerinin bilgi ve beceri düzeylerine etkisini belirlemek amaçlandı. Araştırmanın niceliksel tasarımı randomize ön test- son test kontrol gruplu, niteliksel tasarımı ise odak grup görüşmesi yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini 2022-2023 güz döneminde İstanbul Medipol Üniversitesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hemşireliği dersini alan (n=90) öğrenci oluşturdu. Gönüllük esas olan ve onayları alınan 78 öğrenci araştırmaya dahil edildi. Araştırmanın örneklemi G*Power (v3.1.9.2) programı kullanılarak yapılan güç analizi sonucu kontrol (40), deney (38) olmak üzere toplamda 78 öğrenci olarak hesaplanmıştır. Kontrol grubuna geleneksel eğitim yöntemi ile literatür ve uzman görüşü doğrultusunda hazırlanan sunum ile eğitim verildi. Deney grubuna ise geleneksel eğitime ek olarak orta geçerlikli simülasyon uygulaması yapıldı. Araştırmanın sonucunda geleneksel eğitim yöntemi ve klinik simülasyonun öğrencilerin bilgi düzeyinde anlamlı değişiklik göstermediği, fakat klinik simülasyonun öğrencilerin beceri, ekip iletişimi ve özgüvenlerini arttırmada etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a randomized controlled mixed-method design to evaluate the effect of simulation-based learning on nursing students' knowledge and skills related to the initial assessment of the newborn. It was aimed to determine the effect of two different methods (clinical simulation and traditional teaching) used in the initial assessment of the newborn and care management training in the delivery room on the knowledge and skill levels of nursing students. The quantitative design of the study was carried out using a randomized pretest-posttest control group, repeated measures design type, and the qualitative design was carried out using the focus group interview method. The population of the study consisted of (n=90) students taking the Pediatric Nursing course at Istanbul Medipol University in the fall semester of 2022-2023. Seventy-eight students were included in the study based on voluntary consent. The sample of the study was calculated as 78 students in total as control (40) and experimental (38). The control group was trained with the traditional education method and a presentation prepared by utilizing the literature and expert opinion. In the experimental group, in addition to traditional education, medium validity simulation was applied. As a result of the study, it was determined that the traditional education method and clinical simulation did not show a significant change in the knowledge level of the students, but clinical simulation was effective in increasing students' skills, team communication and self-confidence.