Aerobik egzersizin postmenopozal osteopenik hastalarda kemik yapım ve yıkım markerlarına etkisi
Effect of aerobic exercise on bone formation and resorption markers in postmenopausal osteopenic patients
- Tez No: 845198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA KASAPOĞLU AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Postmenopozal osteoporoz, osteopeni, egzersiz, P1NP, CTX, Osteokalsin, Malondialdehit, Postmenopausal osteoporosis, osteopenia, exercise, P1NP, CTX, Osteocalcin, Malondialdehyde
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Postmenopozal osteopenik kadın hastalarda hafif-orta yoğunlukta aerobik egzersizin kemik yapım ve yıkım markerlarına, günlük yaşam aktivitelerine, düşme ve alt ekstremite dinamik dengeye etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Hastanemiz FTR polikliniğine ayaktan başvuran postmenopozol dönemdeki kadın hastalar çalışmaya alındı. Hastalar numaralandırılarak kapalı zarf yöntemiyle basit rasgeleleştirme ile yazı aerobik egzersiz grubu, tura kontrol grubu olarak 2 gruba ayrıldı. Egzersiz grubu 4 hafta boyunca, haftada 3 gün 30 dk süre ile yürüyüş bandı ile gözetimli aerobik egzersiz (maksimal kalp hızının %40-60'ı şiddetinde) yaptı ve denge, postür, dayanıklılık egzersizleri ev egzersiz programı olarak verildi. Kontrol grubu herhangi bir egzersiz programına dahil edilmedi. Egzersiz grubundaki hastalar aerobik egzersiz ve ev egzersiz programına 12.hafta kontrolüne kadar devam etti. Egzersiz(n:22) ve kontrol(n:23) olmak üzere toplam 45 hasta çalışmaya alındı; yaş, menopoz yaşı, sigara, boy, kilo, bel çevresi, lomber ve kalça T skoru kaydedildi. Tedavi başlangıcında ve 12. Haftada yapılan kontrolde serum P1NP, CTX, Osteokalsin, Malondialdehit, 25(OH)D3, PTH, ALP, ürik asit, B12 vitamini düzeyine bakıldı ve günlük yaşam aktiviteleri için Nottingham Sağlık Profili (NSP), ağrı için Vizüel Analog Skala(VAS), denge için Berg denge skalası (BDS), alt ekstremite dinamik denge için 30 saniye otur-kalk testi (30s-CST), yürüme hızı için 6 dakika yürüme testi (6DYT) değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 50 hastadan 1 hasta dahil edilme kriterlerine uymadığı için dışlandı. Egzersiz grubunda 3 hasta, kontrol grubunda 1 hasta 12.haftada yapılan kontrol muayenesine katılmadığı için çalışma 45 hasta ile tamamlandı (egzersiz n.22, kontrol n:23). Kontrol grubunun yaş, kilo ve bel çevresi ortalaması egzersiz grubuna göre anlamlı yüksekti (p0.05). Başlangıçta gruplar arasında VAS, NSP toplam ve tüm alt parametreleri, IPAQs, 30s-CST, BDS skorlarında istatiksel anlamlı fark yokken(p>0.05),12.hafta yapılan kontrolde egzersiz grubunda tüm bu parametrelerde, kontrol grubunda ise NSP ağrı alt parametresi ve 30s-CST testinde istatiksel anlamlı iyileşme saptandı (p0.05). Her iki grup arasında laboratuvar parametrelerinden serum P1NP, CTX, Osteokalsin, Malondialdehit, total ALP, 25(OH)D3 vitamini, PTH, vitamin B12, ürik asit değerleri arasında başlangıçta istatiksel anlamlı fark yoktu(p>0.05). 12 hafta boyunca verilen kolekalsiferol ve kalsiyum karbonat takviyesine bağlı olarak her iki grupta da serum 25(OH)D3 düzeyi istatiksel anlamlı yükseldi(p0.05). Egzersiz grubunda 12.haftada yapılan kontrolde serum P1NP, CTX, Osteokalsin düzeyi başlangıca göre istatiksel anlamlı yükselirken; ALP düzeylerinde istatiksel anlamlı azalma saptandı (p0.05). Kontrol grubunda ise 12.haftada yapılan kontrolde serum P1NP ve CTX düzeyleri başlangıca göre istatiksel anlamlı yükselirken (p0.05). Sonuçlar: Postmenopozal osteopenik hastalarda hafif-orta yoğunlukta yapılan düzenli yürüyüş egzersizi ağrı, yürüme hızı, denge, alt ekstremite dinamik denge ve günlük yaşam aktivitelerinde anlamlı iyileşmeye katkı sağladı. Egzersiz grubunda kontrol grubuna göre kemik yapım ve yıkım markerlarından P1NP, CTX, Osteokalsin, total ALP'de ve oksidatif stress markerlarından malondialdehit düzeyinde anlamlı değişiklik saptanmadı. Egzersiz grubunda osteokalsin düzeyinde artış ve total ALP düzeyinde düşüş saptanırken kontrol grubunda istatiksel anlamlı değişiklik saptanmadı. Hem egzersiz grubu hem de kontrol grubunda 12.haftada yapılan kontrolde başlangıca göre P1NP ve CTX düzeyinin artması tüm hastalara 12 hafta boyunca önerilen kolekalsiferol ve kalsiyum karbonat takviyesine bağlı olduğu düşünüldü. Osteoporozdan korunmada ve tedavisinde hastalara önerilebilecek ideal egzersiz programı ve sıklığıyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of our study was to investigate the effects of low-moderate intensity aerobic exercise on bone formation and resorption markers, activities of daily living, falls and lower extremity dynamic balance in postmenopausal osteopenic female patients. Materials and Methods: Postmenopausal female patients who applied to our hospital's Physical Medicine and Rehabilitation clinic were included in the study. The patients were numbered and divided into two groups by simple randomization using the sealed envelope method: Group 1 as the aerobic exercise group and Group 2 as the control group. The exercise group was given a supervised aerobic exercise program (40-60% of maximal heart rate) with a treadmill for 30 minutes, 3 days a week, for 4 weeks and a home exercise program including balance, posture and endurance exercises. The control group was not included in any exercise program. Patients in the exercise group continued their aerobic exercise and home exercise program until the 12th week control. A total of 45 patients parcitipated study including the exercise(n:22) and control(n:23); age, menopausal age, smoking, height, weight, waist circumference, lumbar and hip T scores were recorded. Before and after treatment; serum P1NP, CTX, Osteocalcin, Malondialdehyde, 25(OH)D3, PTH, vitamin B12, ALP, uric acid levels were measured and The Notingham Health Profile(NHP) for activities of daily living, Visual Analog Scale(VAS) for pain, Berg Balance Scale(BBS) for balance, 30 Second Sit-to- Stand Test(30s-CST) for lower extremity dynamic balance and 6-Minute Walk Test(6MWT) for walking speed were evaluated and recorded. Results: The average age, weight and waist circumference of the control group was significantly higher than the exercise group (p0.05). At the initial evaluation, there was no difference in VAS, NHP total and all subparameters, IPAQs, 30s-CST, BBS scores between the groups(p>0.05). In the exercise group a statistically significant improvement was detected in all these parameters(p0.05). There was no statistically significant difference between the laboratory parameters serum P1NP, CTX, Osteocalcin, Malondialdehyde, total ALP, 25(OH)D3 vitamin, PTH, vitamin B12 and uric acid values at the initial evaluation(p>0.05). Serum 25(OH)D3 levels increased in both groups due to the cholecalciferol and calcium carbonate supplements prescribed for 12 weeks(p0.05). In the exercise group, at the 12th week control, serum P1NP, CTX, and osteocalcin levels increased statistically significantly compared to the baseline; a statistically significant decrease was detected in serum total ALP levels (p0.05). In the control group, at the 12th week control, serum P1NP and CTX levels increased statistically significantly compared to the baseline(p0.05). Conclusion: Regular walking exercise performed at low-moderate intensity in patients contributed to significant improvement in pain, walking speed, balance, lower extremity dynamic balance and daily living activities. No statistically significant change was detected in serum P1NP, CTX, Osteocalcin, total ALP, which are bone formation and resorption markers, and malondialdehyde serum levels, which are oxidative stress marker, in the exercise group compared to the control group. When the baseline level was compared with the 12th week control, an increase in osteocalcin level and a decrease in total ALP level were detected in the exercise group, while no statistically significant change was detected in the control group.The increase in serum P1NP and CTX levels compared to the baseline at the 12th week follow-up in both the exercise group and the control group was thought to be due to the cholecalciferol and calcium carbonate supplements recommended for all patients for 12 weeks. More studies are needed regarding the ideal exercise program and frequency that can be recommended to patients in the prevention and treatment of postmenoposal osteoporosis.