Medeni yargılama hukukuna hâkim olan ilkelerin temyiz kanun yolundaki görünümü
The perspective of the principles dominant in civil procedural law on the appellate legal path
  1. Tez No: 845221
  2. Yazar: GÜLŞAH DEMİRDÖVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Medeni Yargılama Hukukuna Hâkim İlkeler, Medeni Usul Hukuku, Temyiz Kanun Yolu, Yargıtay, Governing Principles of Civil Procedure Law, Civil Procedure Law, Appeals, Supreme Court
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tez çalışmasında yargılama faaliyetlerinin daha güvenilir ve sağlıklı işlemesi amacıyla zaman içinde gelişen ve yargılamanın önceden belirlenmiş esas ve usullere göre yürütülmesi imkânı sağlayan medeni yargılama hukukuna hâkim olan ilkeler ve bu ilkelerin ihlallerinin temyiz kanun yolunda kararlara yansıması ele alınmıştır. Medeni yargılama hukukuna hâkim ilkeler, Yargıtay İçtihatları ile şekillenerek uygulamaya nasıl yansıdığı çalışmamız içerisinde değerlendirilmiştir. Medeni yargılama hukukuna hâkim ilkelerin hukuki anlamda geniş tanımlamaları yapılmış, ilkenin amacı ve yargılamaya sağladığı katkıların izahı detaylı şekilde açıklanmıştır. Bu ilkelerden bir kısmı Anayasal düzenlemelerle koruma altına alınmış, diğer kısmı ise kanunlarla ve yargı içtihatlarıyla düzenlenmiştir. Medeni yargılama hukukunun temel yapı taşı olan bu ilkeler sadece ilk derece mahkemesinde değil, üst derece mahkemelerinde de önemsenmekte olup, yargılamanın vazgeçilemez hususları arasındadır. Adil yargılanma hakkı, hukuki dinlenilme hakkı, taraflarca getirilme ilkesi, tasarruf ilkesi, teksif ilkesi, usul ekonomisi ilkesi, doğrudanlık ilkesi, re' sen araştırma ilkesi, taleple bağlılık ilkesi, davayı aydınlatma ödevi, yargılamanın hâkim tarafından sevk ve idare edilmesi, dürüst davranma ve doğruyu söyleme ilkesi, hâkimin hukuku re' sen uygulamasının ve bu ilkelerin temyiz kanun yolunda Yargıtay Kararlarına nasıl yansıdığı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, the principles governing the civil procedure law, which has developed over time in order to ensure a more reliable and healthy functioning of the judicial activities, are bound to predetermined principles and procedures, and the reflection of these principles on the decisions on the appeal law are discussed. The dominant principles of civil procedure law, shaped by the Supreme Court case law, and how they are reflected in practice have been evaluated in our study. Broad definitions of the principles governing civil procedure law have been made in legal terms, and the purpose of the principle and its contributions to the trial have been explained in detail. Some of these principles are protected by the Constitutional regulation, while the other part is regulated by laws and judicial precedents. These principles, which are the basic building blocks of civil procedure law, are important not only in the first instance court but also in the higher courts and are among the indispensable aspects of the trial. The right to a fair trial, the right to be heard, the principle of savings, the principle of bringing the parties, the principle of concentration, the principle of procedural economy, the principle of directness, the principle of application of law by the judge, the principle of ex officio investigation, the principle of adherence to the request, the principle of conduct of the trial by the judge, the duty to enlighten the case. , the principle of acting honestly and telling the truth, the principles of the judge's ex officio application of the law, and how they are reflected in the decisions of the Supreme Court of Appeals in the appeal law are discussed.