Amerikan ve Türk ceza hukukunda tamamlanmamış suçlar
Inchoate offenses in American and Turkish criminal law
  1. Tez No: 845223
  2. Yazar: SELİN ULUDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan ceza hukuku, komplo suçu, suça azmettirme, suça teşebbüs, tamamlanmamış suçlar, American criminal law, criminal attempt, criminal conspiracy, criminal solicitation, inchoate offenses
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Tamamlanmamış suçlar, suçun ilerlemesine yönelik eylemleri suç tamamlanmadan çok önce cezalandırmayı hedefler. Bu suçlara olan yaklaşım ceza hukuku sistemlerine göre farklılık gösterir çünkü cezalandırılma sebepleri farklıdır. Bu çalışma, Amerikan ve Türk ceza hukuku sistemlerinde tamamlanmamış suçların nasıl ele alındığına ilişkin karşılaştırmalı bir analiz yapmaktadır. Amerikan ceza hukukunda üç temel tamamlanmamış suç, suça teşebbüs, suça azmettirme ve komplo suçudur; son ikisi aynı zamanda tamamlanmamış suça iştiraki cezalandırır. Çalışmanın birinci bölümünde, Amerikan ceza hukukundaki tamamlanmamış suçların unsur analizi yapılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türk ceza hukukundaki tamamlanmamış suç kavramı, suça teşebbüs, Türk Ceza Kanunu'nun özel hükümlerinde tanımlanan bazı kalkışma suçları, neticesiz kalmış azmettirme ve iştirakin tamamlanmaması durumunda suç ortaklarının ceza sorumluluğu meselesi ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inchoate offenses aim to punish actions in furtherance of the crime long before its commission, and the treatment of these offenses varies across criminal legal systems because the reasons for punishment are different. This study conducts a comparative analysis of how inchoate offenses are treated in American and Turkish criminal legal systems. The first chapter offers an elements analysis of inchoate offenses in American criminal law. Within the American criminal legal system, the three main inchoate offenses are criminal attempt, criminal solicitation, and criminal conspiracy, with the latter two also punishing attempted criminal participation. The second chapter scrutinizes the concept of inchoate offenses in Turkish criminal law, covering criminal attempt, the definitions of certain inchoate crimes laid out in the special part of the Turkish penal code, attempted solicitation, and the issue of the criminal liability of accomplices in cases of attempted participation.