Ahşap malzemenin 21.yüzyıl figüratif heykel anlayışı üzerindeki etkisi
The effect of wood material on 21st century figurative sculpture
  1. Tez No: 845247
  2. Yazar: RAŞİDE ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ŞENGÜNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap, Heykel, Figür, Çağdaş Sanat, Wood, Sculpture, Figure, Contemporary Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Malzeme seçimi ile sanatçı, yaratıcılığını ve ifade biçimini gösterebilmektedir. Malzemeyle etkileşime geçen sanat yapıtı üreticileri malzemeyi şekillendirir, dönüştürür ve yenilikçi bir şekilde kullanırlar. Günümüz heykel sanatında malzeme çeşitliliği oldukça geniştir ve sanatçılar farklı malzemeleri kullanarak yaratıcılıklarını ifade emektedirler.“Ahşap Malzemenin 21.Yüzyıl Figüratif Heykel Anlayışı Üzerindeki Etkisi”isimli bu tez çalışması kapsamında tarihsel süreçte ahşap malzeme ile yapılan ilk ahşap heykel örneklerinden günümüze dek ahşap heykel sanatının üretim biçimleri incelenmiştir. Modern heykel sanatı tarihi içerisinde, ahşap malzeme ile heykel sanatına öncülük eden heykeltıraşların ahşap heykelleri, Türk heykel sanatı içerisinde, ahşap malzeme kullanarak heykel yapan sanatçı ve eserleri araştırılmıştır. Günümüzde ahşap malzeme ile heykel yapan çağdaş heykel sanatçıları ve eserleri incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, tarihsel süreçte heykel sanatının temel uygulama malzemesi olarak kullanılan ahşabın günümüz sanat anlayışı içinde edindiği konumu incelemek, gelişen teknoloji ve dönüşen anlam eksenleri bağlamında sunduğu yenilikçi anlayışı görünür kılmaktır. Ahşabın figüratif anlatımını desteklemek için özgün ve ifade dilinin etkileyici rolü araştırılmıştır. Ahşabın doğallığını ve organik yapısını figüratif anlatımla bir araya getirerek zamansız eserler yaratma fırsatı bulan sanatçı eserleri incelenmiş biçim ve içerik açısından değerlendirilmiştir. Geleneksel heykeltıraşlık tekniklerinin yanı sıra, modern teknolojik araçların kullanımının da artmasıyla birlikte, ahşaba şekil verme olanakları da genişlemiştir. Ahşap malzeme, doğal ve organik yapısıyla birlikte, figüratif ifadeyi destekleyen malzeme olarak tercih edilmektedir. Doğal kaynak olan ahşap, yenilenebilir bir malzeme olarak bilinmekte ve sanatı sürdürülebilir bir şekilde şekillendirebilme imkânı sunmaktadır. Bu yönüyle ahşap malzeme, sanatçıların ahşabın sunduğu estetik ve duyusal deneyimi, çevre dostu bir yaklaşımla birleştirerek kendilerini ifade etmelerini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
By choosing materials, the artist can show his creativity and expression. Art makers who interact with the material shape, transform, and use the material in innovative ways. The variety of materials in today's sculpture art is quite wide and artists express their creativity by using different materials. Within the scope of this thesis titled“The Effect of Wooden Material on the 21st Century Understanding of Figurative Sculpture”, the production forms of wooden sculpture art from the first examples of wooden sculptures made with wooden materials in the historical process to the present-day have been examined. In the history of modern sculpture, the wooden sculptures of the sculptors who pioneered the art of sculpture with wooden materials, and within Turkish sculpture art, the artists and their works who made sculptures using wooden materials were researched. Contemporary sculptors who make sculptures with wooden materials and their works were examined. This research aims to examine the position of wood, which has been used as the basic application material of sculpture throughout history, in today's understanding of art, and to make visible the innovative understanding it offers in the context of developing technology and transforming axes of meaning. The expressive role of original and expressive language has been investigated to support the figurative expression of wood. The works of the artist, who had the opportunity to create timeless works by combining the naturalness and organic structure of wood with figurative expression, were examined and evaluated in terms of form and content. In addition to traditional sculpting techniques, with the increasing use of modern technological tools, the possibilities of shaping wood have also expanded. Wooden material, with its natural and organic structure, is preferred as a material that supports figurative expression. Wood, a natural resource, is known as a renewable material and offers the opportunity to shape art sustainably. In this respect, wooden material allows artists to express themselves by combining the aesthetic and sensory experience offered by wood with an environmentally friendly approach.