Major Depresif Bozukluğu olan hastalarda Serum High Mobility Group Box Protein-1 (HMGB1) düzeyleri
Serum High Mobility Group Box Protein-1 (HMGB1) levels in patients with Major Depressive Disorder
- Tez No: 845248
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAYFUN TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: depresyon, HMGB1, inflamasyon, remisyon, depression, HMGB1, inflammation, remission
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Major depresif bozukluk (MDB) toplumda yaygınlığı yüksek, mesleki ve sosyal işlevsellikte azalmaya, sakatlık ve intihara neden olabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. MDB'nin etyopatogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. MDB ve inflamasyon arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlayan çalışmaların sayısı son yıllarda giderek artmaktadır. Proinflamatuvar özellikleri olan High mobility group box protein-1 (HMGB1)'in psikiyatrik hastalıklarda rolü olduğu bilinmekle beraber, MDB'de HMGB1'in rolünü araştıran klinik çalışma yoktur. Bu çalışmada atak ve remisyon dönemindeki depresyon hastalarının serum HMGB1 düzeyleri ölçülerek, HMGB1'in MDB'in etyopatogenezindeki rolünün ve HMGB1'in MDB'de biyobelirteç olarak değerlendirip değerlendirilemeyeceğinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya MDB tanısı olan atak ve remisyon döneminde 30'ar hasta ve 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar için sosyodemografik ve klinik verileri içeren“gönüllü takip formu”doldurulmuştur. Hastalara Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A) ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) uygulanmış, serum HMGB1 düzeyi ölçümü için venöz kan örneği alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada atak dönemindeki hasta grubunda serum HMGB1 düzeyleri remisyon dönemindeki hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur. Remisyon dönemindeki hasta grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasında serum HMGB1 düzeyleri açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Atak dönemindeki hasta grubunda serum HMGB1 düzeyleri ile hastane yatış süresi, hastane yatış sayısı ve intihar girişimi sayısı arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Atak dönemindeki hasta grubunda serum HMGB1 düzeylerinin remisyon dönemindeki hasta grubu ve kontrol grubuna kıyasla düşük olması, beyinde HMGB1'in nöron koruyu etkisinin azalması yolu ile MDB'nin oluşmasına katkı sağlayabileceği şeklinde yorumlanabilir. HMGB1'in MDB'deki bu rolünü aydınlatmak için daha geniş örneklemli ve HMGB1 düzeyinin ölçümü ile eş zamanlı nörogörüntüleme çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Major depressive disorder (MDD) is an important public health problem with a high prevalence in the community and may lead to decreased occupational and social functioning, disability and suicide. The etiopathogenesis of MDD has not yet been fully elucidated. The number of studies aiming to explain the relationship between MDD and inflammation has been increasing in recent years. Although High mobility group box protein-1 (HMGB1), which has proinflammatory properties, is known to be involved in psychiatric disorders, there are no clinical studies investigating the role of HMGB1 in MDD. In this study, we aimed to investigate the role of HMGB1 in the etiopathogenesis of MDD and whether HMGB1 can be used as a biomarker in MDD by measuring the serum HMGB1 levels of depressed patients in the attack and remission periods. Method: This study included 30 patients diagnosed with MDD during the attack period, 30 patients in remission period and 30 healthy controls. A“voluntary follow-up form”including sociodemographic and clinical data was completed for all participants. Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A) and Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) were administered to the participants, and venous blood samples were taken for measurement of serum HMGB1 level. Results: In this study, serum HMGB1 levels were found to be lower in the patient group in the attack period compared to in the remission and the healthy control groups. There was no significant difference between in remission period and the healthy control groups in terms of serum HMGB1 levels. There was a negative correlation between serum HMGB1 levels and the duration of hospitalization, number of hospitalizations and number of suicide attempts in attack group. Conclusion: The lower levels of HMGB1 may contribute to the development of MDD by decreasing neuroprotective effect of HMGB1 in the brain. Concurrent measurement of HMGB1 levels with neuroimaging studies in larger samples and concurrent measurement of HMGB1 levels are needed to elucidate the role of HMGB1 in MDD.