Meslek edindirme kursları kapsamında el sanatları teknolojisi programlarının incelenmesi: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi örneği (GASMEK)
An analysis of handicraft technology programs within the scope of vocational courses: Gaziantep Metropolitan Municipality example (GASMEK)
  1. Tez No: 845249
  2. Yazar: DERYA KAÇDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT AKTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Mesleki Eğitim, Gasmek, El Sanatları Teknolojileri, Education, Vocational Training, Gasmek, Handicraft Technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkin eğitiminde önemli bir yere sahip olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (GASMEK) el sanatları teknolojisi programlarının kursiyer görüşlerine göre incelenmesi ve yeterliliklerinin ortaya konmasıdır. Araştırmanın içeriğini 2022-2023 eğitim döneminde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (GASMEK) el sanatları teknolojisi programlarında eğitim gören kursiyerlerin faaliyetleri oluşturumaktadır. Toplam 50 kursiyere uzman görüşünde hazırlanan anket uygulanmış, elde edilen veriler ise SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, el sanatları teknolojisi kurslarına katılan kursiyerlerin tamamı kadınlar olmakla birlikte büyük çoğunluğu 45 yaş ve üzerindeki kursiyerlerden oluşmaktadır. Kursiyerlerin büyük bir kısmı GASMEK kurslarına boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla katıldıklarını ifade etmişlerdir. Kursiyerler hammaddelerini hobi malzemeleri satan işyerlerinden temin etmektedirler. Bununla birlikte malzemelerin maliyetinin fazla olması ve zor bulunması gibi hususlar kursiyerlerin yaşadıkları problemler olarak dikkati çekmektedir. Kursiyerler el sanatları teknolojisi kurslarının süresini ve uygulanan teknikleri büyük ölçüde yeterli bulmaktadır. Kursiyerler büyük ölçüde eğitim programıyla amaçladıkları hedeflere ulaştıklarını, programların içeriğinin yeterli olduğunu, uygulanan öğretim yöntemlerinin yeterli olduğunu ifade etmişlerdir. Kursiyerler El sanatları teknolojisi eğitim programlarında yaptıkları ürünlerin tasarımlarını büyük ölçüde eğitmen ile birlikte belirlemektedirler. Bu hususta eğitmenlerin etkilerinin büyük olduğu değerlendirilmektedir. Kursiyerler GASMEK kurslarının gelişimi yönünde önerilerde de bulunmuşlardır. Kursiyerlerin el sanatları kurslarının yaygınlaştırılması ve bu kurslardan mezun olanlara yeterli istihdam sağlanması şeklinde dilek ve temennileri söz konusudur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the Gaziantep Metropolitan Municipality Vocational Courses (GASMEK) handicraft technology programs, which have an important place in adult education, according to the trainees' opinions and to reveal their proficiency. The content of the research consists of the activities of the trainees studying in the handicraft technology programs of Gaziantep Metropolitan Municipality Vocational Courses (GASMEK) in the 2022-2023 academic period. A survey prepared with expert opinion was applied to a total of 50 trainees, and the obtained data were evaluated in the SPSS package program. According to the results of the research, although all of the trainees attending handicraft technology courses are women, the majority of them are 45 years old and over. Most of the trainees stated that they attended GASMEK courses to spend their free time. Trainees obtain their raw materials from businesses selling hobby supplies. However, issues such as the high cost of the materials and their difficulty in finding them are noteworthy as the problems experienced by the trainees. Trainees find the duration of handicraft technology courses and the techniques applied to be largely sufficient. Trainees largely stated that they achieved their goals with the training program, that the content of the programs was sufficient, and that the teaching methods applied were sufficient. Trainees largely determine the designs of the products they make in handicraft technology training programs together with the instructor. It is considered that instructors have a great impact in this regard. Trainees also made suggestions for the development of GASMEK courses. Their wishes and wishes are to popularize handicraft courses and provide adequate employment for graduates of these courses.