Sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerini kullanmanın öğrencilerin akademik başarılarına, derse yönelik tutumlarına ve motivasyonlarına etkisi
The effect of using writing activities for learning purposes in the social studies course on students' academic success, attitudes and motivations towards the course
  1. Tez No: 845250
  2. Yazar: HAVVA ÖZSOY ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM FEVZİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri, akademik başarı, tutum ölçeği, motivasyon ölçeği, Social Studies, learning-oriented writing activities, academic achievement, attitude scale, motivation scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu araştırma, Sosyal Bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanmanın öğrencilerin akademik başarılarına, derse yönelik tutumlarına ve motivasyonlarına etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Araştırmada karma araştırma yaklaşımlarından gömülü desen kullanılmıştır. Araştırma, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Aşkale ilçesine bağlı bir devlet okulunun iki farklı şubesinde öğrenim gören 66 (DG=34, KG=32) öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, Sosyal Bilgiler dersi tutum ölçeği ve Sosyal Bilgiler dersi motivasyon ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov normallik testi, bağımsız örneklem t- testi ve bağımlı örneklem t- testi kullanılmıştır. Araştırmada deney grubundaki öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, akademik başarı testinin deney ve kontrol gruplarında ön test bulguları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı: son test bulgularında ise deney grubu lehine istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sosyal Bilgiler dersi tutum ölçeği ve Sosyal Bilgiler dersi motivasyon ölçeklerinde kontrol grubu ön test – son test bulguları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sosyal Bilgiler dersi tutum ölçeği ve Sosyal Bilgiler dersi motivasyon ölçeklerinde deney grubu ön test – son test bulguları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Görüşmeden elde edilen verilerin analizinde, öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri ile ders işlenen deney grubunda derslerin zevkli, eğlenceli hale geldiği, yazmaya dayalı etkinliklerin daha çok tercih edildiği, yazma ve çizimin bir arada olduğu etkinliklerde öğrencilerin zorlandığı, öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin öğrencilere farklı öğrenme imkanları sunmasının farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilere avantaj sağladığı sonuçları elde edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda Sosyal Bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanmanın öğrencilerin akademik başarılarını artırdığı, Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumlarında ve motivasyonlarında olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Görüşmeler sonucunda öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin dersleri zevkli, anlaşılır hale getirdiği, Sosyal Bilgiler dersindeki becerileri geliştirdiği, öğrencilerin kendini ifade edebilme yeterliliklerini ve dersteki dikkat sürelerini artırdığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine the impact of using writing activities on learning purposes, academic achievements, attitudes towards the course, and motivations in the context of Social Studies of the experimental group. Method: The study employed a design from mixed research approaches and is conducted during the 2022-2023 academic year, consisting of the involvement of 66 students (Experimental Group=34, Control Group=32) from two different branches of a state school located in the Aşkale district of Erzurum province, Turkey. Academic achievement tests, Social Studies course attitude scale, Social Studies course motivation scale, and a semi-structured interview form were employed as data collection materials. The collected data utilized an analysis using the Kolmogorov-Smirnov normality test, independent sample t-test, dependent sample t-test, and content analysis for interviews with the experimental groups of students. Findings: According to the research findings, there was no vast difference in pre-test results between the experimental group and the control group in the academic achievement test conducted. However, a statistically significant difference was observed with the post-test results which showed advantageous effects on the experimental group. Furthermore the control group's pre-test to post-test results for the Social Studies course attitude scale and Social Studies course motivation scale didn't bring about a difference. In contrast, the experimental group exhibited a statistically significant difference in pre-test to post-test results for both scales. Analysis of the interview data revealed that learning-oriented writing activities made lessons enjoyable and fun in the experimental group, writing-based activities were preferred, and students faced challenges in activities involving both writing and drawing. Learning-oriented writing activities were found to provide different learning opportunities, benefiting students with diverse learning styles. Conclusions: The research concludes that incorporating writing activities for learning purposes in Social Studies positively impacts students' academic achievements, attitudes toward the course, and motivations. The interviews further indicated that learning-oriented writing activities make lessons enjoyable, enhance understanding, improve skills in Social Studies, boost students' self-expression capabilities, and increase attention spans during the class.