Çağdaş sanat üretiminde konu malzemesi olarak atık plastik kullanımı
Use of waste plastic as subject material in contemporary art production
  1. Tez No: 845264
  2. Yazar: ÇETİN KUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Çevre, Geri Dönüşüm, Plastik, Sanat, Tüketim, Waste, Environment, Recycling, Plastic, Art, Consumption
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma tüketim sonucu ortaya çıkan atık malzemelerin tekrar kullanımı ile çağdaş sanat üretiminde konu malzemesi olarak atık plastik kullanımının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yoğun nüfus artışı, hızlı kentleşme ve sanayileşme ile birlikte tüketim de artmış, artan tüketim sonucunda çevre sorunları ortaya çıkmıştır. Mevcut çevre sorunlarının sebepleri arasında yer alan yaygın plastik kullanımı atık sorununun daha tehlikeli seviyelere gelmesinde etkin rol oynamıştır. Plastik kullanımı ile beraber çok tehlikeli boyutlara ulaşan çevre sorunları, buna karşı duyarlı bir bilincinde ortaya çıkmasına yol açmış, sanatçılar durumdan kendilerine vazife çıkarmış ve bunu sanatlarına ve yapıtlarına yansıtmışlardır. Çalışmanın yöntemi literatür çalışmasına dayanmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda dünyada plastik atık malzemelerin çağdaş sanat üretiminde kullanımına yönelik örnekler araştırılmıştır. Çalışmada, sanatın, geri dönüşüm ve çevre sorunlarına yaklaşım biçimi üzerinde iz bırakan sanatçılar ve eserleri (Alan Sonfist'in, Zaman Manzarası Çalışması, David Nash'in Dişbudak Kubbe Çalışması…vb.), plastik atıkları sanat nesnesine dönüştürmüş sanatçılar ve eserleri (Chris Jordan'ın, Midway: Gyre'dan Mesaj Çalışması, Romuald Hazoumè'inin Masklar Çalışması...vb.), atık malzemenin mimaride kullanımına yönelik bazı örnekler (Bir Farkındalık Projesi Kâğıt Tuğla Çalışması, Manifesto Eco House, Earthship, Redondo Sahil Evi…vb.) ile literatürde ilk defa yerini alacak olan yazarın kendi kişisel uygulamalarından; Karıncalar, Kuyruklu, Kaçış, Enstalasyon, Biblo ve Sol Fa çalışmaları da yer almaktadır. Sanat, daima olduğu gibi yaşadığımız dünyanın problemlerine kayıtsız kalmamakta; bu problemleri sanatçıların gözünden yansıtarak toplumları konuyla ilgili hassasiyet kazandırmaya teşvik etmeye çalışmaktadır. Sonuç olarak bu tez çalışmasında, plastiğin insan sağlığı ve çevreye olan olası etkileri üstünden sanatın, ekolojik duyarlılığı fazlalaştırmak adına bir ulaşım aracı görevi/işlevi yapması üstünde yoğunlaşılmıştır. Sanatın birleştirici ve iyileştirici özelliğinden hareket ederek sanatla her bir birey çevresel geri dönüşüme destek olabilir. Sanat üretilen eserlerinin gücü ile çevresel geri dönüşümü geniş kitlelere duyurulabilme fırsatı sunmaktadır. Sanatçı sanatını ifa ederken içerisinde bulunduğu dünyaya, doğaya ve sorunlara kayıtsız kalmamalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the reuse of waste materials resulting from consumption and the use of waste plastic as a subject material in contemporary art production. Consumption has also increased with intense population growth, rapid urbanization and industrialization, and environmental problems have emerged as a result of increased consumption. Widespread use of plastic, which is among the causes of current environmental problems, has played an active role in bringing the waste problem to more dangerous levels. Environmental problems, which have reached very dangerous levels with the use of plastic, have led to the emergence of a sensitive awareness towards this, and artists have taken responsibility for the situation and reflected this in their art and works. The method of the study is based on literature study. For the purpose of the study, examples of the use of plastic waste materials in contemporary art production around the world were investigated. In the study, artists and their works that left their mark on the way art approaches recycling and environmental problems (Alan Sonfist's Time Landscape Work, David Nash's Ash Dome Work, etc.), artists who transformed plastic waste into art objects and their works (Chris Jordan 's, Midway: Message from the Gyre Work, Romuald Hazoumè's Masks Work... etc.), some examples of the use of waste materials in architecture (An Awareness Project Paper Brick Work, Manifesto Eco House, Earthship, Redondo Beach House... etc.). .) from the personal practices of the author, who will take his place in the literature for the first time; Ants, Tails, Escape, Installation, Figurine and Sol Fa works are also included. Art, as always, does not remain indifferent to the problems of the world we live in; By reflecting these problems through the eyes of artists, it tries to encourage societies to increase sensitivity on the subject. As a result, this thesis study focuses on the role of art as a means of transportation in order to increase ecological sensitivity through the possible effects of plastic on human health and the environment. Based on the unifying and healing properties of art, each individual can support environmental recycling through art. Art offers the opportunity to announce environmental recycling to large audiences with the power of its works. While performing his art, the artist should not be indifferent to the world, nature and problems he is in.