Osterberg yüklemeli bir kazığın yüzey sürtünmesinin sayısal olarak incelenmesi
Numerical investigation of skin friction of an Osterberg loaded test pile
- Tez No: 845265
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TONAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Osterberg, Birim Yüzey Sürtünmesi, Yük transfer mekanizması, Plaxis 2D, Osterberg, Unit Skin Friction, Load transfer mechanism, Plaxis 2D
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kazık taşıma gücü hesabı, kazığın içerisinde inşa edileceği zemin türüne bağlı olarak, statik hesaplamalara dayalı literatürde yer alan eşitliklerin kullanımı ile ve/veya bu konu üzerine geliştirilmiş olup; yine benzer bir mantık ile çalışan bir bilgisayar programı kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Literatür incelendiğinde, kazık taşıma gücü hesabı için ampirik ya da yarı ampirik eşitlikler görülmekte ve taşıma gücü; arazi ve laboratuvar deneylerinden elde edilen parametrelerin kullanımı ile (özellikle kohezyon ve içsel sürtünme açısı) bu eşitlikler yardımıyla hesaplanabilmektedir. Bununla birlikte, gerek el ile gerek ise bir bilgisayar programı ile elde edilen taşıma gücü değerinin, arazide kazık yükleme deneyleri ile kontrol edilmesi özellikle büyük ölçekli projeler için çok önemli bir gerekliliktir. Kazık yükleme deneyleri, kazıkların yük altında arazide göstereceği davranışı tahmin edebilmek için uygulanan önemli bir yöntemdir. Osterberg yöntemi ise konvansiyonel yöntemlere bir alternatif olarak yüksek miktarda yükleme imkanı sağlaması, uç direnci ve yüzey sürtünmesinin ayrı olarak hesaplanmasına olanak sağlaması, çalışma prensipleri itibariyle daha ekononik, pratik ve güvenli test imkanı sağlayabilecek seçenek sunması ile günümüzde birçok projede uygulanmaktadır. Bu tez kapsamında, kazık taşıma kapasitesi tayininde son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan O-cell yük deneyi ile ilgili bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, deneyde elde edilen, yük ve deplasman değerleri kullanılarak; kazık davranışı çalışılmış, kazık boyunca oluşan yük transferi ve birim yüzey sürtünme değerleri incelenmiş ve bir parametrik çalışmayla kazığın sahadan alınan verileri ile sayısal analiz sonuçları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, sahada ölçülmüş değerler ile analizlerden elde edilen değerlerin birbirileri ile oldukça uyumlu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Pile bearing capacity calculation have been developed using equations in the literature based on static calculations, depending on the type of ground in which the pile will be built; It is carried out using a computer program on this subject and/or that works with a similar logic. When the literature is examined, empirical or semi-empirical equations are seen for pile bearing capacity calculation and bearing capacity; It can be calculated with the help of these equations by using the parameters obtained from field and laboratory experiments (especially cohesion and internal friction angle). However, checking the bearing capacity value obtained either manually or with a computer program by field pile loading tests is a very important requirement, especially for large-scale projects. Pile loading tests are an important method used to predict the behavior of piles under load in the field. The Osterberg method, on the other hand, is applied in many projects today as an alternative to conventional methods, providing a high amount of loading, allowing the tip (base) resistance and skin friction to be calculated separately, and providing an option that can provide more economical, practical and safe testing in terms of working principles. Within the scope of this thesis, a study has been carried out about the O-cell load test which has been using for the determination of pile's bearing capacity in recent years. For this purpose, using the load-displacement values obtained form the test, the behavior of the pile were studied, the load transfer mechanism along the pile and unit skin friction values were investigated, the results of numerical analyses in which a parametric study was carried out were compared with the data taken from the site. The results obtained show that the values measured at the site and the values obtained from the numerical analyses are very compatible with each other.