Çağdaş heykel sanatında ışığın mekân kurgusu üzerine etkisi
The effect of light on spatial composition in contemporary sculpture art
  1. Tez No: 845263
  2. Yazar: NEVİN AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ŞENGÜNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Işık, Mekan, Heykel, Light, Place, Sculpture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1960 sonrası heykel sanatında ışığın plastik bir öğe olarak gelişim süreci ve günümüz çağdaş heykel pratiklerini mekânsal kurgu oluşturma bağlamında etkilerini incelemektir. Araştırma kapsamında ışığın heykel sanatı ve mekan oluşturma ekseninde kullanımı, sanatın tarihsel süreci içerisinde irdelenecektir. Bununla birlikte sanat nesnesi ile doğal ve yapay ışığın mekân kavramı üzerinden kurduğu ilişki de irdelenecektir. Ayrıca çağdaş heykel sanatında ışık, mekân ve nesne konusu, seçilen sanatçılar ve eserleri üzerinden okumalar yapılarak değerlendirilecektir. Hayat için vazgeçilmez bir unsur olan ışık kuşkusuz belirli sanat eserleri için de önemli bir etkendir. Işık olgusu kendi özelinde çok geniş kapsamlı bir araştırma konusu olmakla birlikte bu çalışmada sadece heykel sanatı üzerinde yarattığı etki ve kullanım olanakları üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır. Heykelde plastik bir eleman olarak ışığın kullanımını mekan meselesi üzerinden irdeleyen bu araştırma, ışığın sanat yapıtının sergilendiği alan ile kuracağı ilişki düzeyinde alternatif bir müdahale aracı olabileceğini işaret etmekte, izleyici üzerinde hem fiziksel boyutta hem de algısal düzeyde yeni bir deneyim önerdiğine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the developmental process of light as a plastic element in post-1960s sculpture art and its impact on spatial composition in the context of contemporary sculpture practices. Within the scope of the research, the use of light in sculpture art and spatial creation will be scrutinized throughout the historical process of art. Additionally, the relationship established between the art object and natural and artificial light through the concept of space will be examined. Furthermore, light, space, and object in contemporary sculpture art will be assessed through readings based on selected artists and their works. Undoubtedly, light, an indispensable element of life, is also an important factor for certain works of art. Although the phenomenon of light is an extensive research topic in its own right, this study will only evaluate its impact and possibilities of use in sculpture art. This research, which examines the use of light as a plastic element in sculpture through the lens of spatial issues, suggests that light could be an alternative intervention tool at the level of the relationship it establishes with the space where the artwork is displayed. It emphasizes that this intervention proposes a new experience for the viewer both in the physical and perceptual dimensions.