Öğrenme ortamlarının dijital dönüşümüne yönelik bir araştırma: Merkezi sınavlara hazırlık sistemi tasarımı
A research on digital transformation of learning environments: System design for preparation of central exams
- Tez No: 845270
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: E-Öğrenme, E-Öğrenme Ortamları, Dijital Dönüşüm, Veriye Dayalı Karar Süreci, Kontrol Kriter Listesi, E-Learning, E-Learning Environments, Digital Transformation, Data-Based Decision Process, Control Criteria List
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Karar süreçlerinin veriye dayalı olarak yürütülmesi, yöneticilerin ve çalışanların daha verimli ve etkin kararlar vermesi sağlamaktadır. Eğitim hizmetlerinde kararların önemli olduğu ve birçok paydaşı etkilediği göz önüne alınarak karar süreçlerinin veriye dayalı olarak yürütülmesinin gerekli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma kapsamında, özellikle merkezi sınavlara hazırlanan ortaokul öğrencilerine yönelik öğrenci, öğretmen, okul yöneticisi, il/ilçe yöneticisi ve veli etkileşimini sağlayan, veriye dayalı karar süreçlerine yardımcı olan bir e-öğrenme ortamı tasarımı yapılması amaçlanmıştır. Ayrıca farklı e-öğrenme standartları ve katılımcı görüşleri doğrultusunda standart ve rehberler içerisinde yer almayan gösterge paneli maddelerinin önerilmesi de çalışmanın amaçlarından biridir. Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik Kurulundan etik kurul izni alınarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tasarım tabanlı araştırma yöntemi temel alınmıştır. Çalışma grubunda yer alan katılımcıların belirlenmesi sürecinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklem yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırmanın verileri 27 katılımcı ile yapılan 2 görüşme döngüsünden elde edilmiştir. Katılımcılar; il/ilçe millî eğitim müdürü ve yardımcıları, okul müdürleri/yardımcıları, Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen bilimleri, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri/zümre başkanları ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın tasarım bölümünde uzmanlardan görüş alınması ve değerlendirilmesinde nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Tasarım döngülerinde veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilirken, kontrol kriter listesi için veri toplama yöntemi olarak belge incelemesi yöntemi ve likert tipi anket kullanılmıştır. Çalışma sonucunda eğitim konusunda uzman kişilerin görüşlerine göre bir tasarım rehberi oluşturulmuştur. Ayrıca çeşitli e-öğrenme standartlarından elde edilen kriterler uzmanlar eşliğinde değerlendirilmiş ve kontrol kriter listesi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Data-based decision-making enables managers and employees to make more efficient and effective decisions. Considering that decisions are important in the field of education and affect many stakeholders, it is necessary to carry out decision processes based on data. Within the scope of this study, it is aimed to design an e-learning environment that provides student, teacher, school administrator, provincial/district administrator and parent interaction and helps data-based decision processes, especially for middle school students preparing for central exams. In addition, one of the aims of the study is to propose dashboard items that are not included in the standards and guidelines in line with different e-learning standards and participant opinions. Ethics committee permission was obtained from Atatürk University Scientific Research and Publication Ethics Committee. The study was based on design-based research method. In the process of determining the participants in the study group, maximum variation sampling method, one of the purposive sampling methods, was used. In this context, the data of the study were obtained from 2 interview cycles with 27 participants. The participants consisted of provincial/district national education directors and their deputies, school principals/deputy principals, Turkish, Mathematics, Social Sciences, Science, Foreign Language, Education of Religion and Ethics teachers/council presidents, and psychological counseling and guidance teachers. Qualitative research methods were used to obtain and evaluate the opinions of experts in the design part of the study. While the data for the design cycles were obtained through a semi-structured interview form, the survey method and Likert scale questionnaire were used as data collection methods for the control criteria list. As a result of the study, a design guide was created according to the opinions of experts in education. In addition, the criteria obtained from various e-learning standards were evaluated in the presence of experts and a control criteria list was created.