Çocuk kliniğinde çalışan hemşirelerin periferik intravenöz katater uygulama bilgi ve özyeterliliklerine simülasyona dayalı öğrenmenin etkisi
The effect of simulation-based learning on the peripheral intravenous catheter application knowledge and self-efficiency of nurses working in a pediatric clinic
  1. Tez No: 845323
  2. Yazar: NAZİFE ALTINEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KUĞUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik simülasyon, Özyeterlilik, Periferik intravenöz kateter, Simülasyona dayalı eğitim, Clinical simulation, Peripheral intravenous catheter, Self-efficacy, Simulation-based learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı; çocuk kliniğinde çalışan hemşirelerin periferik intravenöz kateter (PİK) uygulama bilgi ve özyeterliliklerine simülasyona dayalı öğrenmenin etkisini incelemektir. Çalışma, randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma evrenini; çocuk kliniğinde en az bir yıl deneyimli hemşireler oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde deney grubunda 30, kontrol grubunda 30 olmak üzere toplam 60 hemşire araştırmaya katılmıştır. Deney grubundaki hemşirelere simülasyona dayalı, kontrol grubundaki hemşirelere ise geleneksel eğitim yöntemi ile PİK eğitimi verilmiştir. Heriki grupta da eğitim öncesi ve sonrası tüm hemşirelerin PİK bilgi ve özyeterlilik düzeyleri değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, deney grubundaki hemşirelerin kontrol grubuna göre eğitim sonrası PİK bilgi ve farkındalığı, özyeterlilik seviyeleri ve çocuk hastalarla iletişimi daha yüksek bulunmuştur. Bu bulgular, simülasyona dayalı eğitimin çocuk kliniğinde çalışan hemşirelerin PİK uygulama yeteneklerini geliştirmede etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir. Simülasyon eğitimi, hemşirelerin PİK uygulama konusundaki bilgi ve farkındalığını artırmakta, uygulama yeteneklerini geliştirmekte ve çocuk hastalarla iletişim kurmalarını kolaylaştırmakta ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu çalışma, simülasyona dayalı eğitimin çocuk kliniğinde çalışan hemşirelerin PİK uygulama yeteneklerini geliştirmede etkili bir yöntem olduğunu gösteren ilk çalışmalardan biridir. Ancak çalışma örneklemi çocuklara hizmet veren hemşire grubu ve bir hastane ile sınırlıdır. Farklı hastane ve örneklem grupları ile çalışılması önerilir. Çalışmanın bulguları, simülasyona dayalı eğitimin çocuk kliniklerinde PİK uygulamasına yönelik eğitimin bir parçası olarak kullanılmasının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of simulation-based learning on peripheral intravenous catheter (PIC) application knowledge and self-efficacy of nurses working in a pediatric clinic. The study is a randomized controlled experimental study. The study population consisted of nurses with at least one year of experience in pediatric clinic. A total of 60 nurses, 30 in the experimental group and 30 in the control group, participated in the study. The nurses in the experimental group were given PIC training based on simulation and the nurses in the control group were given PIC training with traditional education method. In both groups, PIC knowledge and self-efficacy levels of all nurses were evaluated before and after the training. In this study, PIC knowledge and awareness, self-efficacy levels and communication with pediatric patients were found to be higher in the experimental group compared to the control group. These findings suggest that simulation-based training is an effective method to improve the PIC implementation ability of nurses working in pediatric clinics. Simulation training increases the knowledge and awareness of nurses about PIC application, improves their application ability, facilitates their communication with pediatric patients and helps to prevent complications. This study shows that simulation-based training is an effective method to train nurses working in pediatric clinic. This study is one of the first studies showing that simulation-based training is an effective method to improve the PIC implementation skills of nurses working in pediatric clinics. However, the study sample was limited to a group of nurses serving children and a hospital. It is recommended to study with different hospitals and sample groups. The findings of the study show the importance of using simulation-based training as a part of training for PIC implementation in pediatric clinics.