Evaluating the mediating role of work engagement in the effect of organisational learning and perceived organisational justice on employee performance
Örgütsel öğrenme ve örgütsel adalet algısının çalışan performansına etkisinde çalışmaya tutkunluğun aracılık rolünün değerlendirilmesi
  1. Tez No: 845330
  2. Yazar: ABDUL KAREEM ALEEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS ATTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Adalet, Örgütsel Öğrenme, Örgütsel Adalet Algısı, Çalışmaya Tutkunluk, Çalışan Performansı, Learning, Justice, Organisational Learning, Perceived Organisational Justice, Work Engagement, Employee Task Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Çalışanların entelektüel yetenekleri, verimliliği, becerileri ve etkililiği, örgütsel öğrenme sürecinin uygun şekilde uygulanmasıyla geliştirilebilir ve böylece performansları arttırılabilir. Öğrenmenin gerçekleşmesi için elverişli bir ortam sağlayan bir organizasyon, yüksek performansına yol açacak şekilde işlerine fiziksel olarak dahil olan, duygusal olarak yönlendirilen ve bilişsel olarak kendini işine veren çalışanlar üretebilecektir. Adalet, çalışanların işyerindeki faaliyetlerini etkileyen en önemli değişkenlerden biridir. Kaynakları dağıtmak için kullanılan prosedürlerde, çalışanların elde ettiği sonuçlarda ve üstler ile astlar arasındaki ilişkilerde adalet uygulayan bir organizasyonda çalışanlar görevlerine yüksek oranda bağlıdırlar ve daha iyi performans üretirler. Çalışanların, işyerlerinde olumlu bir adalet algısına sahip olduklarında, çalışmaya tutkunluk yoluyla daha fazla performansa katkıda bulunarak işlerinde adil olma zorunluluğu hissetme olasılığı daha yüksektir. Aksine, adalet algısı düşük olan çalışanların daha az çalışma ya da işlerinden kopma ihtimalleri yüksektir. Sonuç olarak, çalışanların çalışmaya tutkunluk düzeyleri ne kadar yüksek olursa, performansları da o kadar yüksek olur ve bunun tersi de geçerlidir. Çalışanlar, organizasyonun çeşitli yönlerinde adaleti algıladıklarında öğrenme faaliyetlerine katılmaya, düşüncelerini paylaşmaya ve kolektif öğrenme sürecine aktif olarak katılmaya daha yatkın olurlar. Bu araştırma temel olarak, Gana'da faaliyet gösteren yıldızlı otellerin çalışanlarının performansı üzerindeki örgütsel öğrenme ve örgütsel adalet algısının etkilerinde çalışmaya tutkunluğun aracılık rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu genel amaca ulaşmak için, araştırmacı dokuz spesifik amaç ve hipotez belirlemiştir. Bu amaçlar ve hipotezler çalışma değişkenleri etrafında geliştirilmiştir. Araştırma dört değişkenden oluşmaktadır; örgütsel öğrenme, örgütsel adalet algısı, çalışmaya tutkunluk ve çalışan performansı. Bu araştırmanın amacına yönelik geliştirilen kavramsal modeli test etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) kullanılmıştır. Böylece değişkenler arasındaki nedensel ilişkiler ve kavramsal modele ilişkin önerilen araştırma hipotezleri AMOS programında yol analizi kullanılarak incelenmiştir. SPSS Hayes PROCESS Macro, örgütsel öğrenmenin ve örgütsel adalet algısının çalışan performansı üzerindeki etkisinde çalışmaya tutkunluğun aracı rolünü ampirik olarak test etmek ve değerlendirmek için kullanılır. Araştırma için gerekli verileri dört yüz üç (403) katılımcıdan toplamak amacıyla bir anket yaklaşımı benimsenmiştir. Bu veriler SPSS, Amos ve Hayes PROCESS Macro programlarında hem tanımlayıcı hem de niceliksel analizler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, örgütsel öğrenme ve örgütsel adalet algısının çalışmaya tutkunluğu ve çalışan performansını olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmaya tutkunluk çalışan performansını olumlu yönde etkilemiştir. Ek olarak, araştırmanın sonuçları örgütsel adaletin örgütsel öğrenmeyi olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Bununla birlikte çalışmaya tutkunluğun hem örgütsel öğrenmenin hem de örgütsel adalet algısının çalışan performansı üzerindeki etkilerine aracılık ettiği tespit edilmiştir. Bu nedenle, yönetimin veya politika yapıcıların, çalışmaya daha iyi tutkunluk ve sonuç olarak yüksek iş çıktıları için bilgi ve beceri gelişimini destekleyen elverişli bir öğrenme ortamı yaratması gerekir. Performansı artıracak kararlar alma yeteneklerini artırmak için çalışanların entelektüel kapasitelerini, etkinliklerini ve verimliliklerini geliştiren stratejik bir araç olarak örgütsel öğrenmeyi de benimsemeleri gerekir. Ayrıca, politika yapıcılar veya yöneticiler, çalışanları işlerine katılmaya teşvik etme eğiliminde olan ve karşılığında daha olumlu görev sonuçlarına yol açan adil bir çalışma ortamı yaratmalıdır. Bu nedenle yöneticilerin, örgütsel kaynakların adil bir şekilde dağıtıldığından, şeffaf karar verme süreçlerinden emin olmaları ve çalışanlarla iyi bir kişilerarası ilişki sürdürmeleri gerekir.
Özet (Çeviri)
Employees' intellectual capabilities, efficiency, skills and effectiveness can be improved through proper implementation of organisational learning process, and thereby increase their task performance. An organisation that provides congenial environment for learning to take place will be able to produce employees who are physically involved, emotionally driven, and cognitively absorbed in their work leading to high task performance. Justice is one of the most essential variables influencing employees' activities in the workplace. Employees are highly engaged in their tasks and produce better performance in an organisation that applies fairness in the procedures used to distribute resources, on the outcomes employees received and on the relationship between superiors and subordinates. The likelihood that employees will feel obligated to be fair in their work by contributing more of themselves through work engagement is higher when they have a favourable perception of justice in their workplace. On the contrary, there is a high likelihood of employees who have low perception of justice to work less or get disengaged from their jobs. Consequently, the higher the levels of employees' work engagement, the higher the levels of their task performance and vice versa. Employees are more inclined to participate in learning activities, share their thoughts, and actively engage in the process of collective learning when they perceive fairness in various facets of the organisation. This research mainly seeks to assess the mediating role of work engagement in the effects of organisational learning and perceived organisational justice on performance of employees working in star-rated hotels operating in Ghana. To attain this general purpose, the researcher specified eight specific objectives and hypotheses. These objectives and hypotheses are formulated around the study variables. The study consists of four variables; organisational learning, perceived organisational justice, work engagement and employee task performance. Structural Equation Modeling (SEM) is employed to test the conceptual model developed for the purpose of this research. Thus, the causal relationships between the variables and the proposed research hypotheses relating to the conceptual model are examined using path analysis in AMOS program. SPSS Hayes' PROCESS Macro is used to empirically test and evaluate 'the mediating role of work engagement in the effects of organisational learning and perceived organisational justice on employee task performance'. A survey approach is adopted to gather the required data from four hundred and three (403) respondents for the research. This data is analysed using both descriptive and quantitative analyses in SPSS, Amos and Hayes PROCESS Macro. Findings of the study revealed that organisational learning and perceived organisational justice positively affect work engagement and employee task performance. In addition, work engagement positively influences employee task performance. Furthermore, the results of the study showed that organisational justice positively affects organisational learning. Finally, it is found that work engagement mediates the effects of both organisational learning and perceived organisational justice on employee performance of star-rated hotels operating in Ghana. Hence, management or policymakers need to create a conducive learning environment that promotes knowledge and skills development for better work engagement and consequently high work outputs. They should also adopt organisational learning as a strategic tool that develops employees' intellectual capacities, effectiveness and efficiency in order to increase their ability to make decisions that will improve performance. Additionally, policymakers or managers should create a fair and just working environment that has the propensity of encouraging employees to get engaged in their work and in turn leads to greater positive task outcomes. Thus, managers need to ensure that organisational resources are equitable distributed, transparent decision making processes and maintain good interpersonal relationship with employees.