Davranışsal yanılgıların yatırımcı davranışları üzerindeki etkileri ve değerlendirilmesi
- Tez No: 845378
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN KÜÇÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Yatırımcı Davranışları, Bilişsel Kısayollar, Behavioral Finance, Investor Behaviors, Cognitive Biases
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Geleneksel finans yaklaşımının, ortaya çıkan krizlerdeki ekonomik olayları açıklama yeteneğini kaybetmeye başladığı fark edildiğinde, bu durumu anlamak için sosyoloji ve psikolojiye olan ilgi arttı. Bu eğilim, ekonomide yeni bir yaklaşım olan davranışsal finansın ortaya çıkmasına yol açtı. Davranışsal finansta, insanlar rasyonel bireyler olarak değil, irrasyonel insanlar olarak kabul edilir. Davranışsal finansı inceleyenler, bu irrasyonel bireyin sadece aklıyla değil, aynı zamanda duygularıyla da hareket edebileceğini tarihsel örneklerle göstermişlerdir. Bireylerin ekonomik kararları üzerinde yaş, cinsiyet, bilişsel yanlılıklar, eğitim ve sosyal çevre gibi faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Bu araştırmada, bireylerin ve yatırımcıların mantıksal davranışlarına ek olarak, psikolojik etmenlerin etkileri detaylı bir şekilde incelenecek ve açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
When it was noticed that the traditional financial approach began to lose its explanatory power in the face of emerging crises, interest in sociology and psychology increased to understand this phenomenon. This trend led to the emergence of a new approach in economics known as behavioral finance. In behavioral finance, individuals are considered not as rational beings but as irrational individuals. Those studying behavioral finance have demonstrated with historical examples that this irrational individual can act not only with their intellect but also with their emotions. It is known that factors such as age, gender, cognitive biases, education, and social environment have an impact on individuals' economic decisions. In this research, in addition to the logical behaviors of individuals and investors, the effects of psychological factors will be examined and explained in detail.