Periyodik ve lokal eğrisellikleri olan kompozit kirişlerin dinamik ve stabilite özellikleri
Dynamic and stability properties of composite beams with periodically and locally curved layers
  1. Tez No: 84538
  2. Yazar: MUSTAFA YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. TACETTİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Composite Beam, Periodical and Local Curvature, Finite Element Method, Natural Frequency, Buckling Load
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
III ÖZET Pratikte lifli ve levhalı kompozit kirişlerin tabakalarında, tasarımlarından ve imalat hatalarından kaynaklanan periyodik ve lokal şekilli eğrisellikler mevcuttur. Bu çalışmada, malzeme yapısındaki bu eğriselliklerin ve kompozit malzeme özelliklerinin kirişlerin doğal titreşim frekanslarına ve burkulma yüklerine etkisi incelenmiştir. Kompozit malzemelerin tabakalarında ortaya çıkan bu eğrisellikler Akbarov ve Guz tarafından incelenmiş ve bir süreklilik teorisi geliştirilmiştir. Bu süreklilik teorisi çerçevesinde, değişik sınır koşullarındaki kompozit kirişler Sonlu Elemanlar Yöntemi (FEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Eğrisellik parametresinin ve elastisite modülü oranlarının çeşitli değerleri için doğal titreşim frekansları ve burkulma yükleri bulunmuştur. Bulunan sonuçlar literatürle uyumludur. Elastisite modülü oranının bire eşit olduğu ve eğrisellik parametresinin sıfır olduğu durumda ise bulunan sonuçlar Bernoulli-Euler kirişinin değerlerine dönüşmektedir. Anahtar Kelimeler : Kompozit Kiriş, Periyodik ve Lokal Eğrisellik, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Doğal Titreşim Frekansı, Burkulma Yükü.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In practice, fibrous and layered composite beams have periodically and locally curved layers. In this study, the effect of these curvatures and composite material properties to the natural frequencies and buckling loads of the beams is investigated. In this case, the material of the considered beam is modelled with the use of the continuum theory by Akbarov & Guz and the problems are solved by employing the Finite Element Method (FEM). For the parameters of the curvature and the ratios of the modulus of elasticity, natural frequencies and buckling loads are presented. Results are quite satisfactory. For the case that the ratio of the modulus of elasticity equals to one and the parameter of the curvature equals to zero, the results converge to classical Bernoulli-Euler beam.