Gri dökme demirlerin teknik sözleşme hükümlerine uygun dökümü
Appropriate casting of gray cast iron according to technical specification
  1. Tez No: 84539
  2. Yazar: ERCAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MACİT YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gri dökme demir, kesit kalınlığı, teknik sözleşme, Gray iron, section thicness, technical specification HI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu çalışmada gri dökme demirden üretilen parçaların mekanik özelliklerini kontrol etmekte kullanılan, döküm esnasında dökülen çekme deney çubuklarının, parçayı temsil etmesi için gerekli kesit kalınlığı araştırılmıştır. ASTM A48 standartlarına göre belirli çaplarda çekme deney çubukları dökülmüş, çekme deneyi, sertlik deneyi kimyasal analiz ve metalografik inceleme bu numunelerden hazırlanan deney parçalarına yapılmıştır. Deneylerde elde edilen veriler çizelge, grafik ve mikroyapı resimleri olarak sunulmuş ve irdelenmiştir. Bu araştırmada sertlik değerleri, çekme değerleri ve mikroyapımn, kesit kalınlığı ile bağlantılı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the pieces produced from gray cast iron used for controlling of mechanical properties were researched neccessary section thickness for their represent tensile testing poured while casting. Tensile testing specimen were poured from determined diameter of specimen of tensile test according to ASTM A48, the tensile testings, hardness testings, cast analysis and metallographic examination were carried out on prepared test piece from those specimen. Obtained data from test were represented as in tables, graphics and photography and discussed. In this research, it is observed that hardness values, tensile testing values and microstructure has got a relationship with section thickness.