Kuruluşundan günümüze Köprübaşı'nda idari, siyasi, ekonomik ve kültürel hayat (1958-2021)
The administrative, political, economic and cultural life in Köprübaşı: From foundation to present (1958-2021)
- Tez No: 845383
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAYAN ULUSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Köprübaşı, İdari Hayat, Siyasi Hayat, Ekonomik Hayat, Kültürel Hayat, Köprübaşı, Administrative Life, Political Life, Economic Life, Cultural Life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
1954-1960 yılları arasında Gediz nehri üzerine Demirköprü Barajı'nın yapılmasıyla Borlu nahiyesi ve çevresindeki 23 yerleşim yeri kamulaştırmadan etkilenmiştir. Baraj suları altında kalan Borlu ve çevre köylerden bazı vatandaşlar, Köprübaşı'nın olduğu yere gelerek buraya yerleşmeye başlamıştır. Yerleşilen mevkiye 1958 yılında Başbakan Adnan Menderes gelerek temel atmış, yerleşime Köprübaşı adı verilmiştir. Köprübaşı köy statüsü kazandıktan sonra 1959 yılında nahiye olmuş ve Gördes ilçesine bağlanmıştır. Köprübaşı'nda 1968 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. 1990 yılında resmen, 1991 yılında ise fiilen ilçe olan Köprübaşı kuruluşundan günümüze sürekli idari değişiklikler yaşamıştır. Bu çalışmada çevresindeki şehirlere göre genç bir yerleşim yeri olan Köprübaşı'nın 63 yıllık idari, siyasi, ekonomik ve kültürel gelişimi ele alınmıştır. Köprübaşı'nın idari yapısı köy, nahiye, belde ve ilçe olarak sürekli değişmiştir. Siyasi partiler, seçimler ve belediye başkanları Köprübaşı'ndaki siyasi hayat kapsamında anlatılmıştır. Yerleşimde tarım ve hayvancılık temel geçim kaynağıdır. Ancak günümüzde bu faaliyetler daha modern yöntemlerle yapılmaya başlanmış ve çeşitlenmiştir. Kurulan meslek odaları ve kooperatifler yerleşimdeki ekonomik faaliyetleri yansıtır. Bu arada potansiyel ekonomik faaliyetlere değinilirken yörede bulunan uranyum rezervi ile ilgili gelişmeler de incelenmiştir. Kültürel hayat başlığında ise eğitim-öğretim, kutlamalar/festivaller, basın hayatı, çeşitli dernekler, sportif faaliyetler ve portreler gibi farklı başlıklar yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Following the construction of the Demirköprü Dam on the Gediz River between 1954 and 1960, the Borlu sub-district and 23 settlements around it were affected by expropriation. Being flooded by the dam, some citizens from Borlu and the neighboring villages came to where Köprübaşı was located and started to settle here. Prime Minister Adnan Menderes came to the settlement in 1958 and laid the first foundation stone, and the settlement was named Köprübaşı. After gaining village status, Köprübaşı became a sub-district in 1959 and was affiliated to Gördes district. A municipal organization was established in Köprübaşı in 1968. Having become a district officially in 1990 and de facto in 1991, Köprübaşı has experienced continuous administrative changes since its foundation. The present study focuses on the 63-year administrative, political, economic and cultural development of Köprübaşı, relatively a young settlement compared to the cities around it. The administrative structure of Köprübaşı has constantly changed as village, sub-district, town and district. Political parties, elections and mayors are described within the scope of political life in Köprübaşı. Agriculture and animal husbandry are the main source of subsistence in the settlement. However, today these activities have started to be carried out with more modern methods and diversified. The professional chambers and cooperatives established reflect the economic activities in the settlement. While mentioning potential economic activities, the developments related to the uranium reserves in the region were also examined. Under the heading of cultural life, different topics such as education and training, celebrations/festivals, press life, various associations, sports activities and portraits were included.