Batılı tarihçilere göre Melikşah ve Nizamülmülk
Malikşah and Nizamülmülk according to Western historians
  1. Tez No: 845384
  2. Yazar: KEVSER AKSAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİR ÖZKUYUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nizamülmülk, Melikşah, Selçuklu, Devlet, Batı, Nizamülmülk, Melikşah, Seljuk, State, West
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Büyük Selçuklu Devleti, tarih boyunca kurulmuş Türk devletleri arasında büyük öneme sahiptir. İslam'ın koruyuculuğunu üstlenmiş ve Anadolu topraklarını Türk yurdu haline getirmiştir. Büyük öneme haiz bu devletin, siyasi, dini, askeri ve toplumsal yapısı öğrenilmeden ardılı Türk devletlerinin de anlaşılması güçtür. Gerek İslam tarihi gerekse Türk-İslam tarihinin anlaşılabilmesi açısından günümüze kadar pek çok araştırmacı kaynakların elverdiğince Büyük Selçuklu Devleti tarihinde karanlıkta kalan noktaları aydınlatmak üzere pek çok çalışma yapmıştır. Büyük Selçuklu Devleti, yerli araştırmacıların olduğu kadar Batılı araştırmacıların da ilgisini çekmiştir. Pek çok Batılı yazar eserlerinde Büyük Selçuklu Devleti'ne de yer vermişlerdir. Araştırmamızda Batılı yazarlara ait on üç eser belirledik ve bu eserleri ana kaynaklar ve yerli yazarlarımızın eserleriyle mukayese ederek genelde Batı'daki Selçuklu algısını özelde de Melikşah ve Nizamülmülk algısını ortaya çıkarmayı hedefledik. Esasen bu çalışmamızda Batılı araştırmacıların özelde Selçuklu tarihi genelde ise Türk tarihi ile ilgili görüşleri de ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Great Seljuk State has a great importance among the Turkish states established throughout history. It also undertook the protection of Islam and made Anatolian lands a Turkish homeland. Without learning the political, religious, military and social structure of this state of great importance, it is difficult to understand the successor Turkish states. In order to understand both Islamic history and Turkish- Islamic history, many researchers have carried out many studies to illuminate the points that remain in the dark in the history of the Great Seljuk State to the best of their abilities. The Great Seljuk State has attracted the attention of Western researchers as well as domestic researchers. Many Western writers have also included the Great Seljuk State in their works. In our research, we have identified thirteen works by Western authors and by comparing these works with the main sources and the works of our local authors, we aimed to reveal the perception of Seljuks in the West in general and the perception of Melikşah and Nizamülmülk in particular. In fact, in this study, the views of Western researchers on Seljuk history in particular and Turkish history in general are also revealed.