Malign plevral effüzyonda plöredezis başarısının seruminflamatuar parametreler ile ölçülmesi
Measurement of the effect of serum inflammatoryparameters for success of pleurodesis in malign pleuraleffusion
  1. Tez No: 845415
  2. Yazar: MUHARREM ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic Surgery, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Plevral efüzyon, Plöredezis, Torakoskopi, Pleural effusion, Pleurodesis, Thoracoscopy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
MALİGN PLEVRAL EFFÜZYONDA PLÖREDEZİS BAŞARISININ SERUM İNFLAMATUAR PARAMETRELER İLE ÖLÇÜLMESİ Bu çalışma 01.01.2005–01.01.2006 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalında yapıldı. Amaç: Talkın plevral boşluğa verilmesiyle oluşturulan sistemik enflamatuar yanıtın plöredezisin başarısının ölçülmesinde rol alıp alamayacağının araştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmaya 26'sı erkek 32'si kadın olmak üzere toplam 58 ardışık hasta alındı. Ortalama yaş 59±12 idi. Hastaların tümünde plevra biyopsisi yada sitoloji ile doğrulanmış malign plörezi mevcuttu ve tümüne plöridez öncesi tekrarlanan torasentezler yapılmıştı. En sık primer neden 16 hasta ile mezotelyoma iken, 15 hastada meme kanseri, 14 hastada bronşiyal karsinoma ve 11'nde diğer bilinen primer tümörler mevcuttu. 2 hastada malign plevral efüzyonun primeri tespit edilemedi. Hastaların hiçbirine daha önce plöredez yapılmamıştı. Torasentez sonrası erken dönemde dispnesi subjektif olarak azalan tüm hastaların plöredezden faydalanacağı düşünüldü. Tuzaklanmış akciğeri olan ve/veya plevral mayi gram boyamasında mikroorganizma görülen ve/veya kültürde üreme olan hastalar çalışmadan çıkarıldı. Çalışma Ana Bilim Dalı Akademik Kurulu ve Fakülte Etik Kurulu tarafından onaylandı. Yapılacak incelemeler için hastalar çalışmanın amacı ve içeriği açısından bilgilendirilerek izinleri alındı. Bütün hastalar genel anestezi altında tek taraflı selektif entübasyon ile video-torakoskopiye alındı. Plevral boşluğu değerlendirmede 7.5mm çapında, 43 cm uzunluğunda ve 0 derecelik bir torakoskop (Karl Storz-Endoscope, Germany) kullanıldı. Tanıyı doğrulamak amacıyla biyopsiler alındıktan sonra, 4 gr asbestten serbest steril talk port üzerinden direk bakı altında plevral boşluğa ensufle edildi. Toraksa 32F göğüs dreni konup bilateral pozitif başınçlı ventilasyon ile akciğerlerin ekspanse olması sağlandı. Operasyonu takip eden günlerde günlük sıvı drenajı 50ml/24 saatin altında düştüğünde göğüs dreni çekildi. Hastalara postoperatif 8. ve 30. günlerde çekilen akciğer grafileri ile plöredezin başarısı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 58 hastadan, 43'nde (%74,1) çekilen PA akciğer grafilerinde efüzyon görülmemesi üzerinde plöredez başarılı (Grup I) olduğu kabul edildi. Sadece 15 (%25,9) hastada plöredez başarısız (Grup II) oldu. Ölçülen inflamatuar parametrelerden ESR ve CRPnin bazal ve plöredez sonrası 24. saatteki değerleri arasındaki artış plöredezisin başarılı olduğu hastalarda (Grup I) başarısız olanlara (Grup II) nazaran istatiksel açıdan anlamlı bulundu. Sonuç: Plöredez sistemik bir inflamasyona neden olur. Talk ile torakoskopik plöredezis yapılan malign plevral efüzyonlu hastalarda, inflamatuar parametrelerden ESR ve CRP nin serum değerleri plöredezisin başarısını predikte etmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
MEASUREMENT OF THE EFFECT OF SERUM INFLAMMATORY PARAMETERS FOR SUCCESS OF PLEURODESIS IN MALIGN PLEURAL EFFUSION This experimental study was done at Erciyes University Medical School, Thoracic Surgery Department between 01.01.2005–01.01.2006. Aim: To investigate whether systemic inflammatory reaction which is induced by insuflation of talc into the pleura had any effect for the outcome of the pleurodesis. Material and Method: Fifty-eight consecutive patients, 26 men and 32 women, were included in the study. Their mean age was 59±12 years. All had malignant pleurisy confirmed by pleural biopsy or cytology and had undergone repeated thoracocentesis before pleurodesis. The most common primary was malignant mesothelioma (16 patients) and 15 had mammary carcinoma, 14 had bronchial carcinoma and 11 had some other known primary tumour. 2 had malign pleural effusion with unknown primary origin. None had any pleurodesis before. They were all judged to benefit from pleurodesis based on subjective improvement of dyspnea after earlier thoracocentesis. Patients with trapped lungs and/or patients with microorganism in gram staining and/or positive culture of pleural fluid were excluded. All patients gave informed consent. The study was approved by the local ethics committee. All patients underwent video-assisted thoracoscopy under general anesthesia with monopulmonary ventilation. To enable evaluation of the pleural space, a thoracoscope of 7.5mm diameter, 43 cm length and 0 degree (Karl Storz-Endoscope, Germany) was used. After biopsies to confirm the diagnosis, 4 grams of asbestos-free and sterile talc was insufflated into the pleural space through the port under direct vision. A chest tube of 32F was placed and bilateral positive pressure ventilation was applied in order to achieve total lung re-expansion. The drainage tube was removed when the drainage was less than 50ml/24hrs. In order to assess the success of pleurodesis chest x-rays were obtained on the 8th and 30th post-operative day. Results: Pleurodesis was achieved (no effusion on chest-x ray) in 43 of 58 patients (%74,1) (Group I). Thus, treatment was unsuccessful in only 15 patients (%25,9) (Group II). There was a statistically significant difference between two groups with regard to basal and post pleurodesis levels of inflammatory parameters measured, including CRP and ESR. Conclusion: Pleurodesis causes a systemic inflammation. In patients with malign pleural effusion who underwent thoracoscopic talc poudrage, serum levels of inflammatory parameters such as CRP and ESR can be used in order to predict the success of pleurodesis.