Sağlık iletişimi sorunlarının sağlık sistemine güvensizlik üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of health communication problems on healthcare system distrust
- Tez No: 845419
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Sağlık İletişimi, Sağlık İletişimi Sorunları, Güven, Sağlık Sistemi, Sağlık Sistemi Güvensizliği, Communication, Health Communication, Health Communication Problems, Trust, Health System, Health System Distrust
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, yatan hastaların algılarına göre, hastalar ile sağlık profesyonelleri arasındaki iletişim sorunlarının sağlık sistemine güvensizlik üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, kesitsel tipte tanımlayıcı çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Buna göre, 18-65 yaş arasında olup son bir yılda en az bir kez Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yataklı birimlerinde tedavi ve bakım hizmetleri almış bireyler, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri,“Sağlık İletişim Sorunları Ölçeği”ve“Sağlık Sistemlerine Güvensizlik Ölçeği”ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada, yatan hastaların sağlık profesyonelleri ile düşük düzeyde iletişim sorunları yaşadıkları, sağlık sistemine yönelik ise orta düzeyde güvensizlik algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet, eğitim durumu ve daha önce hastaneye yatma değişkenlerinin, hastaların sağlık profesyonelleri ile yaşadıkları iletişim sorunları üzerinde etkili değişkenler olduğu görülmüştür. Diğer taraftan kronik hastalık ve sosyal güvence değişkenleri ise, hastaların sağlık sistemine yönelik güvensizlik algıları üzerinde etkili değişkenler olarak saptanmıştır. Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri olarak, sağlık iletişimi sorunlarının sağlık sistemine güvensizliği pozitif yönde etkilediği sonucu göze çarpmaktadır. Araştırmanın sonucunda, yataklı birimlerde tedavi ve bakım hizmeti almış hastaların sağlık profesyonelleri ile yaşadıkları iletişim sorunlarının azaltılması ve sağlık sistemine yönelik güvensizlik algılarının düşürülmesine yönelik birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research examines the effects of communication problems between patients and healthcare professionals on distrust of the healthcare system, according to the perception of inpatients. The research was conducted as a cross-sectional descriptive study. The sample of the research was determined by the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. Accordingly, individuals aged 18-65 who received treatment and care services in the inpatient units of Mardin Training and Research Hospital at least once in the last year constituted the study sample. The data of the research were obtained by using“Health Communication Problems Scale”and the“Healthcare System Distrust Scale”. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation and multiple linear regression analysis were used to analyze the data. The study concluded that inpatients experienced low-level communication problems with healthcare professionals and perceived moderate levels of distrust towards the healthcare system. It has been observed that gender, educational status and previous hospitalization variables are influential variables in the communication problems experienced by patients with healthcare professionals. On the other hand, chronic disease and social security variables were found to be influential variables on the participants' perceptions of distrust towards the healthcare system. One of the most important results of the research is that health communication problems positively affect distrust in the healthcare system. As a result of the study, some suggestions were presented to reduce the communication problems experienced by patients who received treatment and care services in inpatient units with healthcare professionals and to reduce their perception of distrust towards the healthcare system.