Sağlık çalışanlarında örgütsel sessizliğin iş performansına etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 845420
  2. Yazar: ZEHRA ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sessizlik, Örgütsel Sessizlik, Sağlık Çalışanı, İş Performansı, Silence, Organizational Silence, Health Employee, Work Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarında örgütsel sessizliğin iş performansına etkisinin incelenmesidir. Bu araştırma, 05.06.2023-01.10.2023 tarihleri arasında Mardin ili Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık personeli (805) oluşturmuştur. Örneklem sayısı 367 kişi olarak belirlenmiştir. Bu araştırma kesitsel tipte tanımlayıcı çalışma olarak yapılmıştır. Bu çalışmada“Birey Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”ve“İş performansı ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya alınan verilerin analizleri SPSS (Statistical Program İn Social Sciences) 25 programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya alınan verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov Smirnow Testi ile kontrol edilmiştir. Değişkenler de normal dağılım sağlanmadığı için analize parametrik olmayan test yöntemleriyle devam edilmiştir. Kruskal-wallis testi sonrasında Mann-whitney tesleri yapılmıştır. Ölçeklerin güvenilirlik analizini belirlemek için Cronbach's Alpha katsayısı kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkileri modellemek için regresyon analizi yapılmıştır. Katılımcılara ait demografik bilgilerle örgütsel sessizlik boyutları yaş, çalışma yılı, meslek grupları, mesleği isteyerek tercih etme durumları, kurumda çalışma birimleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İş performansı açısından bakıldığında cinsiyet, yaş, çalışma yılı, mesleği isteyerek tercih etme durumu, çalışma birimlerine göre karşılaştırmada anlamlı ilişki bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizinde fırsatçı sessizlik ile kabullenici, pasif sessizlik arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Örgüt yararına sessizlik ile kabullenici, pasif sessizlik arasında pozitif yönde kuvvetli anlamlı ilişki saptanmıştır. Örgüt yararına sessizlik ile fırsatçı sessizlik arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Örgütsel sessizlik ile kabullenici, pasif sessizlik arasında pozitif yönde çok kuvvetli anlamlı ilişki bulunmuştur. Örgütsel sessizlik ile örgüt yararına sessizlik arasında pozitif yönde kuvvetli düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bağlamsal performans ile görev performansı arasında pozitif yönde kuvvetli anlamlı ilişki bulunmuştur. İş performansı ile görev performansı ve iş performans ile bağlamsal performans arasında pozitif yönde çok kuvvetli anlamlı ilişki bulunmuştur. Örgütsel sessizlik ile iş performansı arasında bir ilişki bulunamamıştır. Örgütsel sessizlik ve alt boyutları arasında bulunan değerler ortalama puanlar arasında bulunmuştur. İş performansı ve alt boyutları arasında bulunan değerler ortalama puanlar arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the impact of organizational silence on job performance in healthcare workers. The study was conducted at Kızıltepe State Hospital in Mardin province between June 05. 2023, and October 01. 2023. The population of the study consisted of healthcare personnel (805) working at Kızıltepe State Hospital. The sample size was determined as 367 individuals. This research was conducted as a descriptive cross-sectional study. In this study,“Individual Characteristics Form,”“Organizational Silence Scale,”and“Job Performance Scale”were used. The analyses of the collected data were performed using the SPSS (Statistical Program In Social Sciences) 25 program. The normal distribution of the data was checked using the Kolmogorov-Smirnov test. Since normal distribution was not achieved for the variables, non-parametric test methods were used for analysis. Mann-Whitney tests were conducted following the Kruskal-Wallis test. Cronbach's Alpha coefficient was used to determine the reliability of the scales. Regression analysis was performed to model the relationships between the scales. Significant relationships were found between demographic information of the participants and dimensions of organizational silence such as age, years of service, professional groups, choosing the profession willingly, and working units in the organization. Regarding job performance, significant relationships were found in the comparison based on gender, age, years of service, choosing the profession willingly, and working units. In the correlation analysis, a moderately significant positive relationship was found between opportunistic silence and accepting, passive silence. A strong positive relationship was observed between organization-beneficial silence and accepting, passive silence. A moderately significant positive relationship was found between organization-beneficial silence and opportunistic silence. A very strong positive relationship was found between organizational silence and accepting, passive silence. A strong positive relationship was found between organizational silence and organization-beneficial silence. There was no relationship found between organizational silence and job performance. The values between organizational silence and its sub-dimensions were found among the average scores. The values between job performance and its sub-dimensions were found among the average scores.