Sülfirik katalizörlüğünde asetik asit-izobütil alkolün esterleşme kinetiğinin incelenmesi
Kinetics of the sulfiric acid catalyzed esterification of acetic acid with isobutyl alcohol
  1. Tez No: 84544
  2. Yazar: AYŞE ÇİĞDEM YÜZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. RIZA ALTIOKKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzobütil alkol Asetik asit İzobütil asetat Esterleşme, Izobutyl alcohol Acetic acid Izobutyl acetate Esterification
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Sülfirik asit katalizörlüğünde, asetik asit izobütil alkol esterleşme tepkimesi incelendi. Bu amaçla, başlangıç alkol/asit mol oranı 3,1 olarak sabit alındı. Deneyler; 313, 328, 343 ve 356 K sabit sıcaklıklarda ve herbir sıcaklık için 4,52; 8,87 ve 12,66 mol/m3 katalizör derişiminde gerçekleştirildi. Belirli zaman aralıklarında tepkime ortamından alman örneklerin ayarlı 0,1 N NaOH çözeltisi ile titrasyonundan asetik asitin dönüşüm oranlan tesbit edildi. Deneysel verilerin analizinden, tepkimenin bir denge tepkimesi olduğu ve denge sabitinin, katalizör derişimi ve sıcaklıktan bağımsız olarak, K=2,67 olduğu tespit edildi. Bu durum, tepkime süresince kınlan ve oluşan kimyasal bağların benzer olması nedeniyle, tepkime ısısının ihmal edilebilir bir düzeyde olduğu şeklinde yorumlandı. Ayrıca tepkime hızının, asetik asidin dönüşüm oranı cinsinden dXA Hız = CA(ra^ = kcCcCAo M-(1+M)XA+(1-1/K)XA XA şeklinde verilebileceği gösterildi. Farklı sıcaklıklarda elde edilen deneysel verilerin Arrhenius eşitliğine uyarlaması ile hız sabiti için; kc = 120 exp (-52350/RT) m3 moFs"1 ifadesi türetildi. Burada T,K ve R = 8,314 J moWK-1 dir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Kinetics of the sulfuric acid catalyzed esterification of acetic acid with isobutyl alcohol has been studied. Experiments were realized at different constant temperatures and different catalyst concentration. The samples taken from the reaction solution at various of time were titrated with 0,1 N NaOH solution and the conversion of acetic acid into isobutyl acetate was determined. The experiments were carried out at initial mole ratio of alcohol to acid of 3*1 throughout. From experimental results it was concluded that the reaction is reversible and the value of equilibrium constant is 2,67. It was also observed that the equilibrium constant was independent of catalyst concentrations and temperature. The rate of reaction, in term of acetic acid conversion, was found to be. dXA Rate = CA0-dt kcCcCAo M-(1+M)XA+(1-1/K)XA X, Temperature dependency of rate constant, kc, by applying Arrhenious equation, was derived to be kc = 120 exp (-52350/RT) m3 moHs-1 Where, T = absolute temperature, K RrrS.SMJmoHK"1