Ford otosan cargo kamyonları ikinci vites anamil dişlisi ile kavrama ikinci vites dişlisinin lazer kaynağı esnasında çatlaması ve bunun önlenmesi
To find out and to prevert why there is cracks on the second speed main transmission gear's when the laser welding is being done at the cargo lorry's of ford otosan
  1. Tez No: 84543
  2. Yazar: İSMAİL YOLAÇAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDRET AYDINBEYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon Difüzyonu, Lazer Kaynağı, Kaynak Çatlağı, Carbon Diffusion, Laser Welding, Welding Crack
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Hazırlanan bu araştırmada amaç, Ford Otosan İnönü Kamyon fabrikasında,“Cargo”kamyonlarınla ikinci vites ana mil dişlisi“ ile ”ikinci vites kavrama dişlisinin'' lazer kaynağı esnasında kaynak bölgesinde meydana gelen çatlakların nedenlerinin belirlenmesi ve bu çatlakların önlenmesi çabalarının geliştirilmesidir. Öncelikte, gaz sementasyonu ve lazer kaynağı teorik olarak incelenmiştir. Çatlaklar, lazer kaynağından sonra meydana geldiğinden bu kaynağın özellikleri, genel yapısı hakkında araştırmalar yapılarak sorunun temeline inilmiştir. Son olarak, sementasyon ve lazer kaynak operasyonlarının Ford Otosan'da nasıl yapıldığı incelenmiştir. Lazer kaynağının yapıldığı tezgahta hız ve güç ayarlan operatör taralından, belirlenen sınırların dışında kullandığı ve temiz çalışılmadığı, kısacası gerekli özenin gösterilmediği tespit edilmiştir. Sonuçta hatalı parça sayışım minimuma indirebilmek için dişli malzemeleri, sementasyon ve su verme koşullan ile lazer kaynak parametreleri değiştirilmiş ve bu değişikliklerden de %100'lük bir basan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The aim of this prepared research is to find out why there is cracks on the second speed main transmission gear's with second speed coupling gear's welding localisation when the laser-welding is being done at the Ford Otosan in İnönü Factory on Cargo lorry. Firstly the gas carbon diffusion and laser welding was surveyed. The cracks are coming up to seen after laser-welding, that's why after this welding features and general structure, went deep to solve the problem. For the last, the carbon diffusion and the laser welding operation is searched about how are these done at Ford Otosan. The speed and the power parameters are used differently from the parameters that are configured by the operator, and the work isn't done clearly on the laser-welding machine. Shortly the necessary things for quality work aren't done. Finally, for minimising the reared fraction amount, gear's materials, the condition of carbon diffusion and quenching, the condition of laser welding parameters are all changed and a hundred percent of success is got by making all this modification.